Húsvéti sonka- és tojásfőzés - A tökéletes recept
Nincs húsvét sonka nélkül, azonban ahhoz, hogy ne fulladjon kudarcba az ünnep, finomra kell főzni a sonkát.
Hozzávalók
- 1 kg sonka (kb. 5 személyre elegendő)
- 10 tojás
Elkészítés
A nyers, füstölt sonkát előző este beáztatjuk annyi hideg vízbe, hogy egészen ellepje. Főzés előtt alaposan megmossuk, és annyi hideg vízben tesszük fel főni, hogy bőven ellepje. Szelíd forralással puhára főzzük, olyannyira, hogy ha pl. csontja van, azt könnyedén meg tudjuk forgatni és kihúzni a húsból; ha kötözött, könnyen beleszaladjon a hústű. Saját levében hagyjuk kihűlni, majd deszkára téve, szép vékonyan felszeleteljük.
A sonka főzőlevében főzzük meg a tojásokat, mivel a tojás héja porózus, így behatol a belsejébe a finom füstös íz. A forrástól számított 10 percig főzzük őket, majd hideg vízbe tesszük, meghámozzuk, egészben vagy gerezdekre vágva kínáljuk.
Ezt is ajánljuk: Kalácsban sült sonka - Katt ide!