Úgy ízesítenek, hogy észre sem veszed őket - Így tedd egészségesebbé az ünnepi recepteket
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/images2021/cikkek/teli_salata_123rf_lead_0.jpg?itok=kyWxHCW1)
A december, illetve az adventi időszak nem éppen az egészséges receptekről híres. Mutatjuk, hogyan teheted egy kis csalással egészségesebbé az ünnepi finomságokat.
Csak a bejgli és a forralt bor
Elérkezett az advent, a végtelen süteményhalmok, családi összejövetelek és a forralt bor időszaka. Az év végi hajtás után már mindenki csak arra vágyik, hogy a kanapén beiglit majszoljon, a hétköznapok pedig végre a család, az ünnepi étkezések és az alvás háromszögében teljenek.
Zöldség- és gyümölcsfogyasztásunk az év többi részében is elmarad az ajánlott mennyiségtől, decemberben pedig talán az átlaghoz képest is kevesebbet foglalkozunk az egészséges táplálkozással. Ebben az időszakban mind a hideg időjárás, mind a járványhelyzet miatt érdemes kiemelt figyelmet fordítani a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő pótlására. Néhány apró trükkel azonban könnyedén felturbózhatjuk a vitaminbevitelt a karácsonyi receptekben.
Tanulmányok szerint naponta legalább öt adag zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztani, a magyarok többsége azonban messze jár ettől: naponta mindössze 10-ből 2 embernél kerül valamilyen gyümölcs a tányérra, zöldséget pedig mindössze 20 százalék eszik minden nap, ez is inkább a nőkre, valamint a 30-39 évesekre jellemző – derült ki az 500 szentesi és környékbeli termelőt tömörítő DélKerTÉSZ reprezentatív kutatásából, amely a magyarok zöldség- és gyümölcsfogyasztási szokásait mérte fel.
Egészséges tippjeinkért lapozz!