Egy zöldség, ami egyben gyümölcs: avokádó
Az avokádó eredetileg mexikói növény (zöldség és gyümölcs egyszerre), amit a spanyolok hoztak be Európába hódító útjaik során. A zöld, körte formájú zöldség külsőre lehet sima és érdes tapintású is. Fogyasztása erősen ajánlott, nézzük mi mindenre jó!
Segít a szív- és érrendszeri problémákon, serkenti az idegrendszer működését, csökkenti a koleszterinszintet, antioxidáns, telítetlen zsírsavakban gazdag. Tartalmaz A, B,C és E vitaminokat, az érett gyümölcs pedig kalciumot, káliumot, foszfort és vasat is. Arc - és hajpakolás is készíthető belőle.
A boltban érdemes gondosan válogatni a kínálatból, hiszen az éretlen avokádó rettentően kemény. Ha csak ilyet találunk, az sem nagy baj, ugyanis a konyhában pár nap alatt megpuhul, ha nem hűtőszekrényben tároljuk, hanem a többi gyümölcs között. Felvágás után sajnos hamar megbarnul ezért ajánlatos mihamarabb elfogyasztani. Ha ez valamiért nem jön össze, locsoljuk meg egy kis citromlével, így nem fog elszíneződni olyan hamar.
Az avokádó tisztítása a következőképp zajlik: bevágjuk picit, ellentétes irányba elcsavarjuk a két felét, kivesszük a magot, aztán kikanalazzuk a belsejét. A másik módszer szerint hámozzuk meg, de ügyeljünk arra, hogy a húst ne szedjük le vele. Vágjuk ketté, szedjük ki a sötét magot és már kész is! Nézzük, mi mindent lehet csinálni belőle:
Guacamole - Avokádókrém
- 2 avokádó
- negyed citrom leve
- joghurt
- 1 gerezd passzírozott fokhagyma
- só
- bors
Rettentően egyszerű, csak össze kell keverni a hozzávalókat. Pirítósra kenve isteni!
Avokádó ráklevessel
- 30 gramm rákhús
- 4 avokádó
- egy fej finomra szeletelt vöröshagyma
- kb. 4 csésze húsleves alaplé
- 2 csésze tejszín
- 4 ek. vaj
- 1 ek. liszt
- só
- bors
Passzírozd össze az avokádót és a rákot, aztán keverd össze őket. Vajon pirítsd meg az apróra vágott hagymát, majd add hozzá a lisztet és az alaplevet, és addig kavargasd, míg teljesen sima lesz. Ha ez megvan, add hozzá az avokádót és a rákot, majd lassú tűzön kevergetve 20 perc alatt elkészül. Önts rá egy kis tejszint és ízesítsd sóval, borssal ízlésed szerint!
Avokádó rákkal
- 6db rák
- 1 avokádó
- 1 gerezd passzírozott fokhagyma
- 1 ek. citromlé
- só
- bors
Keverd össze a citromlevet, az összezúzott fokhagymával, ízlés szerinti mennyiségű sóval és borssal és az összezúzott avokádóval. Fokozatosan adagold hozzá a rákokat.
Avokádó saláta gombával
- 4 saláta levél
- 1 avokádó
- 6-8 fej fehér gomba
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 1 db zöld kaliforniai paprika
- 4 ek borecet
- 4 ek mustár
- 2 ek olivaolaj
- bazsalikom
Először keverd össze mustárt a borecettel és az olivaolajjal. Ha jól összedolgoztad őket, add hozzá a felkockázott paprikákat és a felaprított bazsalikomleveleket. Miután felszeletelted a gombát tedd bele ebbe a pácba, és hagyd állni legalább 20 percig. A tányérokra helyezz egy-egy salátalevelet és egyenlően oszd szét a gombás salátát. A tetejét egy szelet avokádóval díszítsd. Pirítós kenyeret is fogyaszthatsz mellé, úgy csak még finomabb lesz!
Baconnel töltött avokádó
- 4 szelet bacon
- 2 közepes avokádó
- citromlé
- 4 ek vaj
- 4 ek fehér borecet
- 1 ek szójaszósz
- 1 ek fokhagyma püré
- 1 ek barna cukor
Kivételesen ne hámozd meg az avokádót! Elég, ha félbe vágod és kiveszed a magot, meglocsolod egy kis citromlével, aztán megtöltöd ropogós baconnel. A vajat, az ecetet, a szójaszószt, a barna cukrot és a fokhagyma pürét forrald fel, és már kész is a mártás. Öntsd le vele az avokádót, és már kész is a finom étel.