Diétás szilvásgombóc - Jobb, mint az eredeti
Egyszerűen imádom a szilvásgombócot, de bevallom, úgy 10 éve nem ettem. Igyekszem nagyon figyelni arra, hogy egészségesen táplálkozzak, így nagy ívben kerülöm a kristálycukrot, a fehérlisztet és a gombócok tetején jólesően ropogó porcukrot is. Épp ezért amint elolvastam vendédszerzőnk, a Más-Tészta bloggerének diétás szilvásgombóc receptjét, azonnal beleszerettem.
Hozzávalók:
(körülbelül 12 db átlagos méretű gombóchoz)
- 100 g zabpehely (durvára ledarálva)
- 50 g zabkorpa
- 50 g vaníliás protein
- 300 g zsírszegény túró
- 2 tojás
- fahéj
- édesítő (ez protein és ízlés függő – kísérletezd ki)
- 0,5-1 dl víz
- 6-12 darab szilva (…inkább legyen több, úgyis eleszegeted közben, nem igaz?!)
Elkészítés:
Egy nagy lábasban tegyél fel vizet forrni. A szilvákat magozd ki, vágd fel (fél darabokra, ha valami mutáció folytán nagyon nagyok, akkor negyedekre...) és szórd be kis fahéjjal, esetleg édesítővel. A víz forr, a szilva vár. Haladjunk tovább.
A túrót összedolgozzuk a zabpehellyel, zabkorpával, tojásokkal, édesítővel, fehérjeporral, minden jóval, sok-sok fahééééjjal. Adagoljuk bele a vizet - először csak fél decit -, majd érdemes 5-10 percre nyugton hagyni, hogy szépen összeálljon.
Ha eljött az idő, gyors állapot-ellenőrzés: ha túl híg lenne, akkor zabliszttel korrigáld, ha valami miatt nagyon beszívta volna a folyadékot, akkor még egy nagyon pici vizet önts hozzá. A lényeg, hogy jól formálható, rugalmas, nem folyós, hanem szépen összedolgozható tésztát kapj.
Ha elérted ezt a textúrát, akkor vizes kézzel szedj ki egy kis kupacot, és formálj golyókat úgy, hogy közben egy-egy szilvaszemet rejtesz a közepébe. Aki nagy szilva – fan, az akár két felet is beletolhat a tésztába, de akkor készüljön fel, hogy ágyúméretű gombócokat lát viszont a tányérján. :)
Ha felsorakoztak a gombócok és lobog a víz, akkor hajítsd bele őket, és várj. Türelmes kivárás után a felbukkanó gombócokat ki lehet kapdosni és mindenféle jó dologban meghempergetni...