Túl egészséges ételek - Te is idegenkedsz tőlük?
Lehet, hogy észre sem veszed, mégis rosszat teszel magadnak.
A kiegyensúlyozottságon van a hangsúly
Ma már egyre többen felismerik, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozásra való átállás egyik pillanatról a másikra nem megvalósítható. Életmódunk, de a fennálló társadalmi szokásaink és akaraterőnk is hátráltat minket. Hacsak nem egy sokmillió dolláros gázsival kecsegtető filmszerep kedvéért teszi az ember, az életmódváltásra - csupán saját egészségünk érdekében - ritkán vagyunk igazán motiváltak. A táplálkozástudományi szakemberek régóta vallják, hogy a rendszeres és kiegyensúlyozott táplálkozás a kulcs, melyben minden élelmiszernek megvan a helye, csak különböző gyakorisággal és mennyiségben fogyasztva. Ehhez azonban fontos, hogy a rendszeresen fogyasztott élelmiszereink tápértékét folyamatosan finomhangolják a fejlesztők, tudományos alapokra építve. Ezért most egy új fogalommal, a tápanyagprofilozó rendszerrel ismertetünk meg benneteket.
Mik a tápanyagprofilozó rendszerek?
Egy ilyen rendszer azt figyeli, hogy egyes élelmiszereknek milyen tápanyag határoknak kell megfelelniük az alapján, amilyen szerepet betöltenek az étrendünkben. Itt gondolhatunk arra, hogy milyen összetevő dominál bennük, milyen feldolgozási móddal készülnek és mely tápanyagokat kell csökkenteni vagy épp növelni bennük a táplálék-beviteli kutatások alapján. Ha ugyanis a valóban elfogyasztott ételek összetételében végeznek korrekciót, akkor annak kimutathatóan jótékony hatása lehet a fogyasztókra. Sőt, a tápanyagprofilozó rendszerekre támaszkodva akár magasabb szintű népegészségügyi célok is elérhetők, így az élelmiszeripar mellett az egészségügyi szervezetek figyelme is ebbe az irányba fordul napjainkban.