Dalmát sertéssült - Vujity Tvrtko receptje
Készítsd el Vujity Tvrtko egyik kedvenc receptjét, a dalmát sertéssültet, amelyet burgonya gnocchival tálalhatsz.
Hozzávalók:
• 1.5-2 kg fehérpecsenye
• 5 gerezd fokhagyma, hosszúkás szeletekre vágva
• 100 g szalonna, 1 cm-es darabokra vágva
• borecet
• 1 evőkanál disznózsír
• ½ pohár olivaolaj
• 3-4 nagy hagyma, negyedelve
• 2-3 db sárgarépa
• 1 db zellergumó (kb. 200 g), negyedelve
• 1 teáskanál liszt
• 4 db szegfűszeg
• 2-3 evőkanál paradicsompüré
• 1 teáskanál cukor
• ½ pohár vörösbor
• 3 szelet citrom
• 3-4 db aszalt szilva
• só, bors
Elkészítés:
Egy éles késsel szúrkáljuk meg a húst, és tegyünk fokhagymát és szalonnát a lyukakba. A pecsenyét tegyük egy edénybe, lepjük el borecettel és 1-2 órára, vagy éjszakára hagyjuk pihenni. Vegyük ki a húst az ecetből és sózzuk, borsozzuk. Olivaolajjal, disznózsírral, hagymával, zellerrel és répával együtt tegyük egy hőálló edénybe. Fedjük le és 45 percig süssük. Miután kivettük a sütőből, a húst vegyük ki a szószból. A zöldségeket a szósszal együtt pürésítsük. Adjunk hozzá lisztet, paradicsom pürét, proseccot, cukrot, vörösbort, citrom szeleteket és aszalt szilvát. A húst vágjuk 1 cm vastagságú szeletekre és helyezzük vissza a szószba. Addig főzzük, míg a hús megpuhul. Burgonya gnocchival szervírozzuk.
Vujity Tvrtko szombaton a FEM3 Kétszersült műsorában fogja elkészíteni kedvenc receptjeit!
(Február 04., szombat, 16:50)