Boldog palacsinta napot! - ezekről a receptekről szól a brit ünnep

Palacsinta napnak is nevezik a britek a húshagyó keddet, jelezvén, hogy éppen negyven nappal vagyunk húsvét előtt és kezdődik a böjt.

A keresztény kultúrában a szigorúan vett böjt nemcsak a húst, de a tejet és a vajat is tiltotta, így aki betartotta, húsvétig kekszet és csokoládét sem ehetett. Ezért találták ki húshagyó keddre a palacsinta napot, mert ilyenkor a háztartások felhasználhatták a megmaradt cukrot, tejet és vajat. Jól belakmározhattak palacsintával és kezdődhetett a böjt. Íme három tuti recept, amivel garantáltan emlékezetes élmény lesz a palacsinta.

Amerikai palacsinta, tükörtojással és bacon-nel

Hozzávalók a palacsintához:

  • 250 g finomliszt
  • 100 g porcukor
  • 1 db tojás
  • 2,5 dl tej
  • 2 ek vaj (olvasztott)
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kk só
  • 1 kis kocka hideg vaj

Elkészítés:

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sütőport, a cukrot és a sót, majd kicsit átkeverjük habverővel.

A keverékhez adjuk a tojást, olvasztott vajat és a tejet, és csomómentesre keverjük. A nálunk ismeretes palacsintatésztánál jóval sűrűbb tésztát kell kapjunk.

Ezt a verziót nem kell pihentetni, de ha van plusz fél-egy órád, jót tesz neki a hűtő.

Egy nagy serpenyőben egy-két teáskanál vajat felolvasztunk, majd a tésztából kb. 15 cm-es átmérőjű köröket öntünk. Haladók egyszerre kettőt is süthetnek, ezért javaslott a nagy serpenyőt. A fontos az, hogy közepes lángon süssük!

Mikor megjelennek a palacsinta tetején a buborékok, akkor egy határozott mozdulattal átfordítjuk.

Ezt addig ismételgetjük, amíg elfogy a tészta. Figyeljünk, hogy a serpenyőben mindig legyen olvasztott vaj, különben könnyen leragad.

Egy másik serpenyőben megpirítjuk a bacon szeleteket és megsütjük a tükörtojásokat.

A palacsintát kis vajkockával tálaljuk. A vaj mennyisége sosem lehet túl sok!

Japán palacsinta szuflé áfonyával, eperrel, vaníliával és juharsziruppal

Hozzávalók:

  • 2 darab tojás (szétválasztva)
  • 1 evőkanál tej
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 evőkanál liszt (33 gramm)
  • fél teáskanál sütőpor
  • 2 evőkanál cukor
  • eper, áfonya, juharszirup ízlés szerint

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat felverjük, hozzáadjuk a tejet, majd a vaníliakivonatot. Alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk az átszitált lisztet és sütőport. Habverővel alaposan összekeverjük.

Verjük fel a tojásfehérjéket kemény habbá. Mikor már majdnem kemény, adjuk hozzá a cukrot is.

A kemény tojáshabot keverjük kisebb adagokban a sárgájához, óvatosan, ne törjük össze a habot. Addig adagoljuk, míg az egész egynemű, sűrű tészta nem lesz!

Öntsünk pár csepp olajat egy tapadásmentes serpenyőbe, melegítsük fel! Egy kisebb merőkanállal adagoljunk kis tésztakupacokat a serpenyőbe. Minden palacsintára több merőkanállal szedjünk a tésztából, hogy csúcsos, pufi palacsinták szülessenek.

Ha kész vannak a kupacok, fedjük le a serpenyőt, 3 percig süssük alacsony lángon. Utána vegyük le a tetejét, majd ismét adagoljunk a habból a kupacokra. Tegyünk a palacsinták alá egy evőkanál vizet is, majd újból fedjük le őket 1 percre. Fordítsuk meg óvatosan a palacsintákat, mehet alájuk még egy evőkanál víz, fedjük le a serpenyőt, majd ezt a felüket is 3-4 percig süssük!

Melegen, vajjal és gyümölcsökkel tálaljuk!

Pikáns crepes gombával, sajttal, spenóttal

Hozzávalók a crepes tésztához:

  • 10 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 1 dl tej
  • víz

Töltelék:

  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • Spenót (friss)
  • 10 dkg fetasajt
  • 2 dkg vaj
  • szerecsendió
  • fehérbors

Elkészítés:

Kikeverjük a palacsinta tésztát majd kisebb méretű crepes-ekket sütünk belőle. A töltelékhez felszeleteljük és vajon megpirítjuk a gombát. Eltávolítjuk a spenót szárát, majd alaposan megmossuk a leveleket, hozzáadjuk a gombához, megfonnyasztjuk. Ekkor belemorzsoljuk a fetasajtot és belenyomjuk a fokhagyma gerezdet, majd fűszerezzük a tölteléket. Betöltjük a palacsintákba a tetejüket megkenjük vajjal és sütőben felső sütéssel 200 fokon barnára pirítjuk. Apróra vágott petrezselyemzöldet és fokhagymát vajon megdinsztelünk és ezzel locsoljuk meg a palacsintákat tálaláskor. Jó étvágyat kívánunk!

Döbbenetes, mennyi minden fér bele a kosarunkba egy bizonyos összegért az egyes országokban.

Leadfotó, fotók: 123rf

Oldalak

Video Erre ügyelj, ha ülőmunkát végzel
Egészség
Van egy olyan, idehaza talán kevésbé ismert fűszer, melynek rengeteg jótékony hatása van szervezetünkre nézve - többek között még a fogyásban és a hasi zsír eltüntetésében is segíthet.
Sztárok
Bár még nagyon kicsi, már most látszik, hogy Lajos herceg egy igazi karakter, új hobbija pedig kitűnően passzol energikus személyiségéhez – édesapja azonban nem kifejezetten örül ennek.
Sztárok
A 84 éves Jocelyn Wildenstein gyakorlatilag mára már felismerhetetlen fiatalkori önmagához képest.
Fashion&Beauty
Letícia királyné egy bordó színű, testre simuló garbóruhában kápráztatott el mindenkit, amikor a minap egy díjátadó ünnepségen vett részt Sevillában.
Fashion&Beauty
Ha már kezded megunni az őszi színpalettát, de még nem állsz készen egy merész ünnepi pirosra vagy csillámos dizájnra, akkor ezek a gazdag és hangulatos körömárnyalatok tökéletesen megidézik az...
Lifestyle
A Bika ma találkozhat valakivel, akinek sokkal többet jelent, mint azt gondolná. Napi horoszkóp.