Boldog palacsinta napot! - ezekről a receptekről szól a brit ünnep
Palacsinta napnak is nevezik a britek a húshagyó keddet, jelezvén, hogy éppen negyven nappal vagyunk húsvét előtt és kezdődik a böjt.
A keresztény kultúrában a szigorúan vett böjt nemcsak a húst, de a tejet és a vajat is tiltotta, így aki betartotta, húsvétig kekszet és csokoládét sem ehetett. Ezért találták ki húshagyó keddre a palacsinta napot, mert ilyenkor a háztartások felhasználhatták a megmaradt cukrot, tejet és vajat. Jól belakmározhattak palacsintával és kezdődhetett a böjt. Íme három tuti recept, amivel garantáltan emlékezetes élmény lesz a palacsinta.
Amerikai palacsinta, tükörtojással és bacon-nel
Hozzávalók a palacsintához:
- 250 g finomliszt
- 100 g porcukor
- 1 db tojás
- 2,5 dl tej
- 2 ek vaj (olvasztott)
- 1 csomag sütőpor
- 1 kk só
- 1 kis kocka hideg vaj
Elkészítés:
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sütőport, a cukrot és a sót, majd kicsit átkeverjük habverővel.
A keverékhez adjuk a tojást, olvasztott vajat és a tejet, és csomómentesre keverjük. A nálunk ismeretes palacsintatésztánál jóval sűrűbb tésztát kell kapjunk.
Ezt a verziót nem kell pihentetni, de ha van plusz fél-egy órád, jót tesz neki a hűtő.
Egy nagy serpenyőben egy-két teáskanál vajat felolvasztunk, majd a tésztából kb. 15 cm-es átmérőjű köröket öntünk. Haladók egyszerre kettőt is süthetnek, ezért javaslott a nagy serpenyőt. A fontos az, hogy közepes lángon süssük!
Mikor megjelennek a palacsinta tetején a buborékok, akkor egy határozott mozdulattal átfordítjuk.
Ezt addig ismételgetjük, amíg elfogy a tészta. Figyeljünk, hogy a serpenyőben mindig legyen olvasztott vaj, különben könnyen leragad.
Egy másik serpenyőben megpirítjuk a bacon szeleteket és megsütjük a tükörtojásokat.
A palacsintát kis vajkockával tálaljuk. A vaj mennyisége sosem lehet túl sok!
Japán palacsinta szuflé áfonyával, eperrel, vaníliával és juharsziruppal
Hozzávalók:
- 2 darab tojás (szétválasztva)
- 1 evőkanál tej
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 evőkanál liszt (33 gramm)
- fél teáskanál sütőpor
- 2 evőkanál cukor
- eper, áfonya, juharszirup ízlés szerint
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat felverjük, hozzáadjuk a tejet, majd a vaníliakivonatot. Alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk az átszitált lisztet és sütőport. Habverővel alaposan összekeverjük.
Verjük fel a tojásfehérjéket kemény habbá. Mikor már majdnem kemény, adjuk hozzá a cukrot is.
A kemény tojáshabot keverjük kisebb adagokban a sárgájához, óvatosan, ne törjük össze a habot. Addig adagoljuk, míg az egész egynemű, sűrű tészta nem lesz!
Öntsünk pár csepp olajat egy tapadásmentes serpenyőbe, melegítsük fel! Egy kisebb merőkanállal adagoljunk kis tésztakupacokat a serpenyőbe. Minden palacsintára több merőkanállal szedjünk a tésztából, hogy csúcsos, pufi palacsinták szülessenek.
Ha kész vannak a kupacok, fedjük le a serpenyőt, 3 percig süssük alacsony lángon. Utána vegyük le a tetejét, majd ismét adagoljunk a habból a kupacokra. Tegyünk a palacsinták alá egy evőkanál vizet is, majd újból fedjük le őket 1 percre. Fordítsuk meg óvatosan a palacsintákat, mehet alájuk még egy evőkanál víz, fedjük le a serpenyőt, majd ezt a felüket is 3-4 percig süssük!
Melegen, vajjal és gyümölcsökkel tálaljuk!
Pikáns crepes gombával, sajttal, spenóttal
Hozzávalók a crepes tésztához:
- 10 dkg liszt
- 1 db tojás
- 1 dl tej
- víz
- só
Töltelék:
- 1-2 gerezd fokhagyma
- Spenót (friss)
- 10 dkg fetasajt
- 2 dkg vaj
- szerecsendió
- fehérbors
- só
Elkészítés:
Kikeverjük a palacsinta tésztát majd kisebb méretű crepes-ekket sütünk belőle. A töltelékhez felszeleteljük és vajon megpirítjuk a gombát. Eltávolítjuk a spenót szárát, majd alaposan megmossuk a leveleket, hozzáadjuk a gombához, megfonnyasztjuk. Ekkor belemorzsoljuk a fetasajtot és belenyomjuk a fokhagyma gerezdet, majd fűszerezzük a tölteléket. Betöltjük a palacsintákba a tetejüket megkenjük vajjal és sütőben felső sütéssel 200 fokon barnára pirítjuk. Apróra vágott petrezselyemzöldet és fokhagymát vajon megdinsztelünk és ezzel locsoljuk meg a palacsintákat tálaláskor. Jó étvágyat kívánunk!
Döbbenetes, mennyi minden fér bele a kosarunkba egy bizonyos összegért az egyes országokban.