Ezt isszuk 2014-ben - Az idei év kávétrendjei
Az egyszerű és gyors megoldások helyett az olyan étel és ital lesz a sikk, amit lassan, saját kézzel készítünk. Míg a slow food már elterjedt jelenség, a kávé geekek csak most ébredeznek. Fontos szempont lesz a fenntarthatóság és egyre népszerűbbek a mutatós kütyük. Íme az idei év trendjei!
Beköszönt a szemes kávék fénykora
Érezhető trend, hogy a termelői vagy biopiacok mintájára a fogyasztók szeretnék pontosan tudni, honnan, mi és hogyan kerül a poharukba. Míg az Egyesült Államokban már házhoz szállítják az adott farmertől vagy adott birtokról származó specialty kávékat, addig a felelős gazdálkodás jegyében termelt, pl. UTZ vagy Fairtrade logós szemes kávékat már a hazai szupermarketekben is megtaláljuk
Lokál vs globál
A több ország, sőt, akár több kontinens kávéiból kreált keverékek (blendek) továbbra is népszerűek, hiszen az eltérő termőhelyek és keverési arányok alkalmazásával kedvenc márkánk évről-évre ugyanazt az ízprofilt mutatja. Azonban egyre többen ismerkednek a területszelektált (single origin) kávékkal is, amelyek képesek megmutatni az adott termőhely „terroir jegyeit”, egyedi aromáit - épp mint egy finom bor. Míg a híres jamaicai Blue Mountainből szinte lehetetlen itthon kellően friss szállítmányt beszerezni, egy guatemalai vagy épp indiai Malabar-parti kávéért már nem kell szaküzletbe mennünk.
Do it yourself
A legerősebb trend, hogy az igényes fogyasztók búcsút mondanak az egyetlen gombnyomásra típusú megoldásoknak és időt, energiát nem spórolva szó szerint a kezükbe veszik az irányítást. Maguk őrlik a szemes kávét, hogy friss aromákat kapjanak, sőt, a legextrémebb trendkövetők attól sem riadnak vissza, hogy sok-sok órányi kísérletezést és komoly összegeket invesztáljanak a házi pörkölésbe. Egyesek szerint erre bizonyos típusú pattogatott kukorica készítő masinák is alkalmasak, azonban a kellő szakértelem hiányában a végeredmény erősen kérdéses.
Fotó: bestcoffeemaker2012.com