Rák kezelése zöldséggel, gyümölccsel?

A gyümölcsök és zöldségek egészségesek, ez nem újdonság. De azt tudta, hogy a növényi eredetű anyagokban gazdag táplálkozással csökkenthető a rák kialakulásának kockázata? Most megtanulhatjuk, melyek azok a zöldég- és gyümölcsfélék, amelyek a daganatos megbetegedések ellen segítségünkre lehetnek.

A gyümölcsök és zöldségek egészségesek, ez nem újdonság. De azt tudta, hogy a növényi eredetű anyagokban gazdag táplálkozással csökkenthető a rák kialakulásának kockázata? Most megtanulhatjuk, melyek azok a zöldég- és gyümölcsfélék, amelyek a daganatos megbetegedések ellen segítségünkre lehetnek.

A sötétlila héjú zöldségek, különösen, amelyek a bogyós növényekhez tartoznak, sok antioxidánst tartalmaznak, amelyek védhetnek a rákkal szemben. Ezek különösen ízletesek, ha olívaolajban sütjük meg őket. Ugyanakkor miután sok olajat felszívnak, jobb, ha figyelünk a mennyiségekre, az alakunk megtartása érdekében. A padlizsánban megtalálhatók ezek az antioxidánsok, de a zöldség egytálételekben is, mint a lecsó, a muszaka és a görög felfújt.

Miután nagy mennyiségben tartalmaz glükozinolátokat, a karfiol is nagy valószínűséggel segíthet a védekezésben. A téli gyümölcsök és káposztafélék hasonlóképp. Folsavat tartalmaznak, a sejtnövekedést segítik elő és sok bennük a ballasztanyag. A káposztafélék például sonkával és sajttal gyorsan elkészíthetők, de felfújtnak is alkalmasak.

A karfiolok zöld típusai tartalmazzák a másodlagos növényi anyagnak számító szulforafánt, ami a szakértők szerint a rák elleni védekezésben igen nagy szerepet játszik. Sok a rákot késleltethető anyagot életben tarthat, a brokkoli viszont gyorsan elkészíthető. Párolva vagy enyhén megsütve fejti ki leginkább a hatását. Köretként is tálalhatjuk, hal vagy csirke mellé. Pozitív hatása miatt az ázsiai konyhában is sokszor használt.

Mint minden káposztaféle, úgy a leveles káposzta is gazdag glükozinolátokban, rákos megbetegedést megelőző hatása miatt. Ezen kívül sok C-vitamint és értékes ásványokat tartalmaz. Németország északi területein legtöbbször halételek és sült sonka kísérője.

A piros gyümölcsök fenolsavakat tartalmaznak, melyek szintén jók a daganatok ellen. A kínai gyógyászat például málnával kezeli a látási problémákat is. Tehát ha valakit egy szelet málnatortával lepünk meg, egyúttal az egészségéért is sokat teszünk.

Bár egy kicsit savanyú, akkor is flavonoid van a ribizliben, s ez az anyag valószínűleg szintén ellenálló hatással bír a tumorokkal szemben. Ha a piros orvosi „csodát” nem szívesen kóstoljuk magában, próbáljuk ki habcsókként. Az alacsonyabb kalóriatartalmú sütemények is kellemesen ízesíthetők vele.

A flavonoidok a cseresznyében is megtalálhatóak. Magában is nagyon ízletes, akárcsak süteményekben, tortában vagy lekvárként. Magas hőmérsékleten viszont sok értékes anyagot veszít a gyümölcs, ezért a legjobb, ha frissen fogyasztjuk. Ezért aztán tényleg kár, hogy csak nyáron terem.

Egy lehetséges védekezés a rák ellen a szulfid, ami gazdagon megtalálható a fokhagymában. Az egyetlen probléma, hogy ez az anyag sütés és főzés során eltűnik – és hát ki fogyasztaná szívesen magában a fokhagymát? Ám vannak egyéb jó tulajdonságai is: serkenti a vérellátást, szabályozza az emésztést, könnyíti az anyagcserét. A kellemetlen szag ellen, ami a fokhagyma elkészítésével jár, segít például a petrezselyem.

A szulfidokkal a póréhagyma is büszkélkedhet, amely gyakran köretként szerepel az étrendben. Jól passzol a hús-és halfélékhez és édeskés íze miatt még a gyerekek is kedvelni szokták. A zöld spárga is pompás, például ha a póréhagymából készült krémlevest ízesítjük vele. Egy apró hátrány: a póréhagyma nem bírja sokáig, hamar megsavanyodik.

A narancs magas C-vitamin tartalmával nem csak a megfázás ellen jó, flavonoid tartalma miatt a rák elleni védekezésben is hasznos lehet. Eggyel több ok, hogy az édes citrusféléket fogyasszuk. Értékes anyagokat találunk különösen a fehér héjban. Egészségesebb ezért, ha a szeletelésnél nem távolítjuk el teljesen ezt a réteget.

A paprika karotin tartalma sokban segíti egészségünket: erősíti az immunrendszert és késleltetheti a tumorok megjelenését. Általában a karotin a sárga és piros hüvelyes növényekben található meg. A legjobb, ha a zöldségeket felszeleteljük és úgy sütjük meg.

Nem csak a káposztafélék, hanem a vörös retek is tartalamaz glukozinolátot. Emellett ez a zöldség is sokat segít megfázás és emésztési problémák esetén. Praktikus, mert nem körülményes az elkészítése. Ráadásul egy retek mindössze egy kalóriát tartalmaz. A fehér retekről is elmondható mindez, ami különösen finom, ha a salátába tesszük frissen, vagy akár öntetet készítünk belőle.

A kelbimbó gazdag glukozinolátban, folsavakban, serkenti a sejtnövekedést és kedvez a vérképződésnek is. Különösen egészséges ez a téli gyümölcs a hölgyek számára. Köretként nagyon jól illik a vöröshúsokhoz, mint amilyen a bárány vagy a marha. Sőt, szalonnával elkészítve is kitűnő.

A kékszőlő is nagyon egészséges, a B-vitaminok szinte minden típusa megtalálható benne, ahogyan gazdag C-vitaminban és nyomelemekben is. És nem mellesleg tartalmazza a rákmegelőző flavonoidokat is. Ebből következik, hogy a vörösborban is megtaláljuk őket, nem véletlen, hogy az orvosi tanács szerint egy-két pohár naponta meghosszabbítja az életet.

A céklában is megtalálhatók a flavonoidok és a glukozinolátok. Ez a zöldég egyensúlyban tartja a vérnyomást és az emésztést. Az egyetlen probléma vele, hogy az elkészítése kissé körülményes. Ha nincs sok időnk bíbelődni vele, vegyünk a boltban kapható kész céklából egy üveggel. Az ipari felhasználás során sem veszíti el értékes anyagait ugyanis.

A spenót rákmegelőző hatását a karotinoidokon keresztül fejti ki, valamint gazdag vitaminokban, nyomelemekben és vasban. Legegészségesebb frissen fogyasztva, gyorsan és egyszerűen elkészíthető mindamellett. A levelek megtisztítása talán kicsivel több időnket veheti el.

Likopintartalma miatt, ami egy vörös színű karitinoid, a paradicsom is rákmegelőző. A legjobban akkor fejti ki hatását, ha magas hőmérsékleten pürésítjük. A paradicsomleves és a paradicsomlé is egészségesek természetesen, sőt még a ketchupban is fellelhető az értékes anyag.

A kelkáposzta a többi káposztaféléhez hasonlóan nagyobb mennyiségben tartalmaz glukozinolátokat. Emellett gyorsan és könnyen előkészíthető, csupán az apróbb részek levágása igényel néhány plusz percet. A sült marhahúshoz remekül illik, de ízletes felfújtat is varázsolhatunk belőle.

A hagyma magas szulfidtartalma miatt a szakértők szerint is védhet minket a rákkal szemben. Azonban magas hőmérsékleten a hagyma is elveszíti értékes anyagait, ezért aki szeretne kapni ezekből, jobb, ha nyersen fogyasztja el. Saláta kiegészítője is lehet.

Gönczi Petra

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Christmas
A piaci kereskedők előrejelzése alapján idén a fenyőfaárak átlagosan 5-10 százalékkal alakulhatnak a tavalyi szint felett – közölte az MTI.
Lifestyle
A szakértők szerint ennek az italnak számos jótékony hatása van szervezetünkre nézve, de csak akkor, ha a megfelelő időpontban fogyasztjuk.
Sztárok
Murphy legidősebb fia néhány nappal ezelőtt kérte meg Lawrence lányának a kezét. Mondanunk sem kell, mindkét világsztár repes a boldogságtól.
Lifestyle
Az Oxford University Press által az év szavává emelt kifejezést inkább a fiatal generációk használják, de a jelentésével mindenki tisztában van.
Sztárok
Katalin hercegné személyes és nagyon érzelmes mondanivalót fogalmazott meg az idei karácsonyi hangversenye kapcsán, és még Harry hercegnek is üzent.
Sztárok
Vasárnap végre kiderült, kik azok a szerencsés énekesek, akik bekerültek a Megasztár hetedik évadának nagyszabású döntőjébe.