Paradicsommal a betegségek ellen
Kertünk egyik legkedveltebb zöldségének számít: nyersen, sülve, főve, pépesítve egyaránt fogyasztjuk. De vajon tisztában vagyunk a paradicsom jótékony, egészségmegőrző hatásaival? Cikkünkből most kiderül, miért érdemes rendszeresen paradicsomot fogyasztanunk.
Miért épp a paradicsom?
A paradicsom jótékony hatását legfőképpen magas likopin tartalmának köszönhetjük. Ez az anyag alkotja ugyanis sejtvédő anyagaink több, mint 70%-át. A likopinek megvédik sejtjeinket a különféle káros anyagokkal szemben, jelentős immunerősítő hatással bírnak, valamint táplálják nyálkahártyánkat is, amely így folyamatosan képes a különféle baktériumok elleni védekezésre.
Hatásos a rák több fajtája ellen
A paradicsomban található likopin antioxidáns hatású, így lelassítja a szervezetben lejátszódó oxidációs folyamatokat, amelyek felelősek a daganatos betegségek kialakulásáért. Jelentősen csökkenti a tüdő-, a vastagbél-, a hasnyálmirigy-, a mell-, a méhnyak- és a prosztatarák kockázatát is.
Védi a szívünket
Szintén a paradicsom antioxidáns hatásának köszönhető, hogy megóvja szívünket az oxidációs folyamatoktól, s ezáltal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Emellett stabilizálja a vérnyomást, ezáltal pedig csökkenti a szívroham kialakulásának kockázatát.
Javítja a látásunkat
A szem retinájának egyik fontos összetevője, s egyben az éles látáshoz nélkülözhetetlen anyag, a lutein szintén megtalálható a paradicsomban. A-, B- és C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig gyógyírt jelent a megerőltetett, gyulladt szemre is.