Kávézzunk vagy ne? A koffein előnyei és hátrányai
Képtelenség eligazodni az eltérő vélemények kusza hálójában: van aki szerint a kávé méreg, mások szerint viszont maga a folyékony áldás. Mindenkinek saját döntése, hogy melyik tábort erősíti, de még ha a legnagyobb kávéimádónak tartod is magad, nem árt tisztában lenni a mámorító fekete előnyeivel ás hátrányaival is. Nézzük hát, hogy mik is ezek!
Előnyök
Gyakran azért nyúlunk a kávé után, mert csökkenti a fáradtságérzetet, illtve nagyon jól ismert és kiváló élénkítő hatása is. Konkrétan növeli az agyi aktivitást, és javítja a kognitív képességeket, tehát ha bedobunk egy jó kis kávét reggel, mielőtt akár suliba, akár munkába indulunk, tuti jobban teljesítünk aznap. Legalábbis a kávén nem múlik a napi siker. Plusz a memóriát is javítja, egy hosszú napon ez szintén jól jöhet.
Újabb kutatások szerint napi több csésze kávé sem okoz semmiféle gondot, sőt, fogysztása csökkenti a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A kávé antioxidánsokban gazdag, ez a tulajdonsága több szempontból is szimpatikussá teszi: az antioxidánsok megvédik a sejtjeinket a szabadgyökök káros hatásaitól, illetve csökkentik bizonyos daganatos, gyulladásos betegségek kialakulási esélyét. Állítólag a kávét rendszeresen fogyasztó nők esetében kisebb a szélütés bekövetkeztének kockázata.
Hátrányok
Bár valóban serkenti az agyi tevékenységet, a kávé rendszeres fogyasztása azonban – más élvezeti cikkekhez hasonlóan – kialakít egyfajta függőséget, az agyunkban is létrejön a dependencia, és a korábbi élénkítő voltához képest csak egy elengedhetetlen szükségkellék lesz, hogy egyáltalán beinduljon a normális agyműködés.
Újabb kutatások szerint ugyan mégsem okoz szívritmuszavart és a koleszterinszintet sem növeli, de aki érzékeny a koffeinre, annál a kávéfogyasztás hatására kisebb vérnyomás-emelkedés következhet be. A kávénál is fennáll a túladagolás veszélye, ha már sok volt a jóból, akkor ingerlékenyek leszünk és szorongás, szívtájéki fájdalom sem kizárt.
A kedvenc feketénknek közismert a vízhajtó hatása, tehát ha nagy szerelmed a kávé, ügyelni kell a megfelelő folyadékpótlásra. A kávé eme tulajdonsága a dehidratáltság miatt is kellemetlen, ha sok folyadék távozik a szervezetünkből és nem pótoljuk kielégítő mértékben, könnyen egy aszaltszilvára hasonlító, ráncos nőszemély lehet belőlünk.
A kávéban lévő savak előkészítik a terepet a gyomorfekély kialakulására, így ha van rá mód, legalább ne kongó, üres gyomrunkba küldjük azt a feketét, mert annak szintén kellemetlen következményei lehetnek. Mivel a kávézás hagyománya elég gyakran szorosan összefonódik a sütizéssel, figyelni kell a mértékletességre, mert ez a kombó sem kispályás, rendesen emeli a vércukorszintet.