Friss levessel az egészségért!
Több mint 1000%-kal növeli meg a konzerv levesek fogyasztása a szervezetben lévő biszfenol-A (BPA) vegyület koncentrációját, a harvardi egyetem kutatói szerint. Ezt a vegyületet már több ország betiltotta a bébitermékek gyártásában, rendkívüli egészségkárosító hatása miatt.
Az amerikai Orvosi Kamara hivatalos lapjában (JAMAL) közzétett cikkben számoltak be a kutatók az eredményekről. Öt napon keresztül vizsgálták a kutatók az önkéntesek szervezetében a BPA szintet. Az egyik csoportnak minden nap egy konzervből készített levest szolgáltak fel, míg a másik csoport frissen főzött levest kapott a vizsgálat előtt. Az ötödik nap után azt találták a kutatók, hogy 1221%-kal nőtt meg a biszfenol-A szintje a konzerv ételt fogyasztóknál.
BPA, azaz biszfenol-A
Azt már régóta tudják a kutatók, hogy ez a vegyület a műanyag flakonokban igen magas arányban van jelen, mivel olcsón lehet vele a kemény műanyag alapanyagát előállítani. A BPA-t többek között a mellrák kialakulásával, az elhízással és a cukorbetegséggel hozzák összefüggésbe. Rengeteg kutatás folyik a témában, mivel a BPA igen elterjedt adalékanyag a műanyag élelmiszeripari csomagolóanyagokban.
Elsőként Kanadában tiltották be a cumisüvegek gyártásában, mivel a csecsemők idegrendszerét károsíthatja a vegyület. Azóta több amerikai állama is a tiltás mellett döntött, míg Európában Dánia és Franciaország vezetett be tiltást a csecsemők védelmében.
Firss levessel az elhízás ellen
A mostani kutatás legnagyobb meglepetése, hogy nemcsak a műanyag palackok, de a konzervek is veszélyesek, mondta el a Harvard Egyetem Népegészségügyi Iskolájának kutatója, Jenny Carvile. A tanulmány szerzői szerint tanácsos lenne a konzerv élelmiszerekben is tiltásokat bevezetni a BPA használatára vonatkozóan. Bár vannak akik vitatják, hogy ennyire káros lenne ez a vegyület, de több tanulmány kimutatta már, hogy a BPA nagyban hozzájárul az elhízás kialakulásához, ezért mindenképpen tanácsos kerülni az ilyen csomagolóanyagokban árusított ételeket, főleg ha éppen fogyni akarunk.
Egészségünk érdekében tehát kerüljük a konzerv ételek fogyasztását, és inkább a frissen főzött ételeket finom ételeket fogyasszunk.