Édesítőszerek - Biztos, hogy jól választunk?
Sokan, akik az egészséges életmód mellett teszik le voksukat, első körben a szervezetükre káros élelmiszerektől mentesítik a konyhát, mint például a kristálycukor. Ugyanakkor nem feltétlenül szabadulhatunk meg a cukor utáni vágytól, különösen, ha édesszájúak vagyunk. Ekkor jöhetnek szóba a különböző édesítőszerek, amelyek a cukornál is édesebb ízükkel sokak számára egyszerű alternatívát kínálnak az édesség utáni sóvárgás legyőzésénél.
Ciklamát, szacharin, aszpartam, aceszulfám-K
Ezek a legismertebb, szintetikus úton előállított mesterséges édesítőszerek, amelyeknek korábban említett kedvező tulajdonsága, hogy erősebb ízzel rendelkeznek, ugyanakkor egyáltalán nem található bennük tápérték.
Számos tanulmányt végeztek már a szerek életre gyakorolt hatásáról, és az eredmény nem nyugtatta meg a tudósokat. Első körökben egészségre káros hatását akkor mutatták ki , amikor 1800 patkány viselkedését vizsgálták az aszpartam folyamatos adagolásával. Az állatok elpusztultak, majd az ezt követő boncolás során a tudósok megállapították, hogy az anyag hozzájárult a leukémia kialakulásához és a nyirokszövet-daganat elburjánzásához.