A fitneszkirálynő a mézre esküszik - Azt is elárulta, miért
Béres Alexandra neve az évek során egybeforrt az egészséges életmóddal. Ezúttal a táplálkozással kapcsolatos tippjeit osztotta meg velünk, illetve mesélt a minőségi termelői méz fontosságáról is. (x)
Te vagy az egészséges életmód egyik hazai nagykövete. Mik szerinted az egészséges táplálkozás alappillérei?
Az egészséges táplálkozás alappillérei az igényesen, kontrolláltan megválogatott alapanyagokban rejlenek véleményem szerint. Válasszuk a természet adta kincseket! Ha fogyni szeretnénk, az utunkat érdemes három szakaszra bontani: az első szakasz az előkészítés, ami abban segít, hogy az anyagcserénket optimalizáljuk, és felkészítsük egy hosszabb távú életmódváltásra.
A második szakaszban heti fél kilós fogyást érhetünk el, de itt is fontos, hogy tartsunk egy bizonyos egyensúlyt. A harmadik szakaszban, amikor már elértük az ideális súlyt, érdemes nagyon figyelni, mert ilyenkor szokott jönni a legtöbb életmódváltásnál a szakítás. Ezt elkerülendő érdemes átállni egy irányított étkezésre, amiben főszerepet kapnak az egészséges ételek, de időről-időre visszakerülnek a szeretett ízek is, amik széppé teszik az életünket.
Milyen tippeket adnál azoknak, akik szeretnének egészségesebben táplálkozni?
Az első és alapvető tippem, hogy ne holnap kezdjék, hanem ma, és figyeljenek oda négy olyan alapdologra, amik befolyásolják a súlyt: a cukorra, a lisztre, a burgonyára és az alkoholra. Ezeknek a fogyasztását próbáljuk mindenképp kontroll alatt tartani, és próbáljunk inkább a természetből válogatni. Vegyünk sok zöldséget-gyümölcsöt, halakat, vadakat, magvakat, és ezekből próbáljuk elkészíteni a saját ételeinket. Ne gondoljuk, hogy ez egy nagyon nehéz dolog: mindig van választási lehetőség. A nagy kúrák és a görcsök helyett én a váltásban hiszek, az tud maradandó lenni.
Itt az influenzaszezon. Szerinted mik a leghatékonyabb módszerek télen az immunrendszer megerősítésére?
A legfontosabb dolog ebben az időszakban, hogy ne álljunk le sem a helyes táplálkozással, sem a mozgással, még akkor sem, ha kellemesen eltakarnak a melegebb rucik. Szürkébb az idő, hidegebb van, és kevesebb időnk jut a kint töltött mozgásra, de mégis legyünk a friss levegőn, találjuk meg a sportolás lehetőségét akár egy kellemesen fűtött edzőteremben.
A táplálkozásban próbáljuk megtalálni a természet adta kincseket, a zöldségeket-gyümölcsöket, próbáljunk minél változatosabban étkezni, az immunrendszerünket pedig kúraszerűen próbáljuk karbantartani vitaminpótlással és mézzel. Ehhez érdemes hazai, minőségi termelői mézet választani, amit a zárszalag és a termelői mézesüveg segítségével lehet a legkönnyebben beazonosítani.
Neked mi jut eszedbe először a mézről?
Nagyon egészségesnek tartom a mézet, mert a természetben is fellelhető. Inkább az immunrendszerünket erősítő jellegét szoktam előtérbe helyezni. Ha az ízéért szeretjük, akkor a gasztronómiai szokásainkba is vigyük bele, de vigyázzunk a cukortartalommal. Itt is mértékletességet ajánlok: a méz egy minőségi kincs, és ha kincsként kezeljük, akkor sokkal jobban illeszkedik az életünkbe.
Milyen felhasználási módjait alkalmazod?
Nagyon szeretem a mézet reggeliként, például egy zabkásában vagy chia pudingban, de alkalomszerűen teában is. Kedvelem sajtok mellé is, illetve olyan ételekben, amik egy kicsi édességet még elbírnak, például a sütőtök- vagy édesburgonya-levesben vagy vadhúsok szószában.
Melyik a kedvenc mézfajtád?
Jelenleg a gesztenyeméz, de ez mindig változik, hiszen a szervezetünk mindig megmondja, hogy mire van szükségünk. A gyermekeimnek legtöbbször hársmézet adok, és szokott otthon lenni legalább kétféle, amikből lehet választani adott időszaknak megfelelően.
Megosztanád velünk a kedvenc mézes recepted?
Igen, a chia puding receptjét szívesen megosztom, mert kevesen ismerik, és nagyon könnyen elkészíthető. A reggeli chia pudinghoz a chiát beleszórom egy reggelizőedénybe, hozzáadok egy kevés laktózmentes tejet, majd egy kanál gesztenyemézet. Összekeverem, és amikor úgy látom, hogy már egy picit felvette a folyadékot a chiamag, akkor hozzátöltök egy kevés frissen facsart gyümölcslevet, és belevágok gyümölcsöt. Beteszem a hűtőbe körülbelül fél órára, hogy jó hideg legyen. Isteni édesség jellege van, közben pedig egy igazi energiabomba, ami egész napra biztosítja az energiát a gondolkodáshoz, és az aktív mozgáshoz is.