A transzzsírok a telítetlen zsírok egy fajtája, amelyek káros hatással lehetnek az agy egészségére. Ezek a zsírok egyébként természetesen előfordulnak olyan állati eredetű termékekben, mint a húsok és a tejtermékek, de a gondot nem ezek a típusú ételek jelentik, hanem az iparilag előállított transzzsírok, más néven a hidrogénezett növényi olajok. Ezen mesterséges transzzsírokat tartalmazza például a margarin, a kész sütemények, a chipsek, valamint a legtöbb snack is. Tanulmányok kimutatták, hogy azoknál, akik nagy mennyiségű mesterséges transzzsírt visznek be a szervezetükbe, megnövekszik az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata, gyengül a memória, kognitív hanyatlás következhet be náluk, sőt mi több, még az agytérfogat is kisebbedhet.
Fotó: Pinterest
A transzzsírok a telítetlen zsírok egy fajtája, amelyek káros hatással lehetnek az agy egészségére. Ezek a zsírok egyébként természetesen előfordulnak olyan állati eredetű termékekben, mint a húsok és a tejtermékek, de a gondot nem ezek a típusú ételek jelentik, hanem az iparilag előállított transzzsírok, más néven a hidrogénezett növényi olajok. Ezen mesterséges transzzsírokat tartalmazza például a margarin, a kész sütemények, a chipsek, valamint a legtöbb snack is. Tanulmányok kimutatták, hogy azoknál, akik nagy mennyiségű mesterséges transzzsírt visznek be a szervezetükbe, megnövekszik az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata, gyengül a memória, kognitív hanyatlás következhet be náluk, sőt mi több, még az agytérfogat is kisebbedhet.