Az aszpartám egy mesterséges édesítőszer, amit számos cukormentes termékben használnak, mint a cukrot helyettesítő vegyületet. Ezt a széles körben ismert és használt édesítőszert azonban viselkedési- és kognitív problémákkal is összefüggésbe hozták: növelheti például az agy oxidatív stresszel szembeni sebezhetőségét, túlzott fogyasztása pedig negatívan hathat a tanulási képességekre és az érzelmekre is, így nem ritka a depresszió kialakulása sem. A stroke és a demencia kialakulásának esélyét szintén megnövelheti az olyan termékek rendszeres fogyasztása, melyek ezzel az édesítőszerrel vannak ízesítve.
Az aszpartám egy mesterséges édesítőszer, amit számos cukormentes termékben használnak, mint a cukrot helyettesítő vegyületet. Ezt a széles körben ismert és használt édesítőszert azonban viselkedési- és kognitív problémákkal is összefüggésbe hozták: növelheti például az agy oxidatív stresszel szembeni sebezhetőségét, túlzott fogyasztása pedig negatívan hathat a tanulási képességekre és az érzelmekre is, így nem ritka a depresszió kialakulása sem. A stroke és a demencia kialakulásának esélyét szintén megnövelheti az olyan termékek rendszeres fogyasztása, melyek ezzel az édesítőszerrel vannak ízesítve.