A nap vitaminja: D-vitamin
A D-vitamin más néven kalciferol egy zsírban oldódó vitamin. Hozzájuthatunk bizonyos termékeket fogyasztva, illetve a szervezet ultraibolya sugárzás hatására saját maga elő tudja állítani.
Hatása
A D-vitaminnak két fajtája van, D2- és D3-vitamin, a D2-vitamint az állati és növényi élelmiszerek tartalmaznak, az aktívabb D3-vitamint pedig napsugárzás hatására keletkezik. Fontos szerepe van a kalcium csontokba való beépülésébe. Vastagbél és prosztatarák ellen is nyújt némi védelmet. Súlyingadozásunknak is véget vethetünk, ha megfelelő mennyiségben fenntartjuk a D-vitamin szintünket.
D-vitamin hiány
Hiánya esetén csontritkulás léphet fel, a csontok gyengébbek és törékenyebbek lesznek. A D-vitamin hiány a mellrákos betegek több mint 90%-ában növelte a rák továbbterjedését. Vitaminhiány esetén a depresszióra való hajlam is igen megnő. Tartós hiánya esetén segíti az autoimmunbetegségek kialakulását is.
Amikben megtalálható
Élelmiszerek amelyekkel tudjuk pótolni a D-vitamint: máj, tojás, tej, tejtermékek, margarinok, halolajok. Mivel ezekkel az élelmiszerekkel nagyon kevés D-vitamint juttatunk a szervezetünkbe, fontos, hogy napozással pótoljuk a hiányt. Figyeljünk azonban arra, hogy inkább a kora délelőtti órákban, vagy a késő délutáni órákban napozzunk, ugyanis veszélyes és rákkeltő hatása lehet a túlzott napozásnak.