6 gyógyító erejű olaj - Nem csak főzni lehet velük
Sokan azt hiszik, a növényi olajokat csak a konyhában lehet hasznosítani, pedig a legtöbbnek gyógyító hatása is van. Megmutatjuk, melyek a legértékesebbek!
1. Olívaolaj
Olívaolajnak minden háztartásban lennie kellene, hiszen igen gazdag értékes biológiai anyagokban: a vitaminok és enzimek mellett lipoidokat, lecitint, fehérjét, klorofillt, jódsókat és aromás vegyületeket tartalmaz. Könnyen emészthető, erősíti az izomsejteket és gyógyítja a reumás ízületi gyulladást. Kiváló epehajtó hatása van, csökkenti a gyomorsavat, és egyes kutatások szerint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is.
2. Tökmagolaj
Mivel a tökmagolaj igen sok antioxidánst tartalmaz, kiválóan véd a szabad gyökök káros hatásaitól. Kedvezően befolyásolja a vér koleszterin-összetételét, így megakadályozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Jó hatással van a prosztatára, a húgyhólyagra és a simaizmokra; segíthet a sav-lúg egyensúly helyreállításában és az emésztőrendszer betegségeinek enyhítésében is.