Mennyei kürtöskalács házilag - Olyan finom, mint az eredeti
Nehéznek gondolod a kürtőskalács elkészítését? Elmondjuk a titkát, hogyan tudod otthon is mennyeire sütni, minden speciális eszköz nélkül!
Hozzávalók
- 1 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- egy csipet só
- 2 tojás
- 10 dkg olvasztott margarin
- 2 ek cukor
- reszelt citromhéj
A kenéshez:
- olvasztott vaj vagy sütőmargarin
- durvára tört dió
- kristálycukor
Elkészítés
Dolgozzuk össze a tészta hozzávalóit, és készítsünk elő 2 db őzgerincformát, melyeknek a hátulját vajazzuk meg. Ha elkészültünk a tésztával, akkor kelesszük a duplájára, majd vágjuk félbe és külön-külön sodorjuk hosszú csíkokra. Jól fogjuk össze az őzgerincformákat, és szorosan tekerjük rá a tésztát spirál alakban, utána a másikat. A formákat többször is forgassuk át, mintha nyújtófával dolgoznánk, hogy jól lelapuljon a tészta. Ahol a két forma összeér, vágjuk el a tésztát, nyomkodjuk rá egy kicsit a formára, kenjük meg vízzel, majd szórjuk meg kristálycukorral. 200 fokon szép pirosra sütjük. Félidőben, olvasztott vajjal locsoljuk meg, és szórjunk rá még egy kevés cukrot.
Ha tetszett a recept, akkor nyomj egy lájkot vagy oszd meg másokkal is!