SÜLT ZÖLDSÉGEK, SNIDLINGES-TEJFÖLÖS HÁZI MAJONÉZZEL
Mit szólnátok egy gyors és egészséges nassolnivalóhoz?
Próbáljátok ki ezt a receptemet:
Marton Andrienn, a Konyhatündér háziasszonya
Blogomban megmutatom, hogyan lehet a gyerekek segítségével minőségi alapanyagokból, egyszerű és finom ételeket készíteni. Ötleteket adok, miképp őrizd meg családod vitalitását időtakarékosan és költséghatékonyan. A Konyhatündér című gasztroműsor 2. évada minden vasárnap délelőtt a TV2 és FEM3 csatornákon.
Sült zöldséges-tejfölös házi majonézzel
Hozzávalók:
- 4 evőkanál olíva olaj (zöldségekhez)
- 1 darab édesburgonya, héjával együtt hasáb alakúra vágva
- 1 darab hagyományos burgonya, héjával együtt, hasáb alakúra vágva
- 2 darab fehérrépa, hosszúkásan, ék alakúra vágva
- 2 darab sárgarépa, hoszsúkásan, ék alakúra vágva
- 1 darab karalábé, héj nélkül, ék alakra vágva
- 3/4 teáskanál őrölt piros paprika
- 1 teáskanál (vagy akár kicsit több) só, bors ízlés szerint
A MAJONÉZHEZ:
- 2 darab tojássárgája
- 100 ml szőlőmagolaj, helyettesíthető mással
- 50 ml lenmagolaj, helyettesíthető mással is
- 1 evőkanál mustár
- 1 teáskanál citromlé
- 2 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál reszelt parmezán sajt
- 2 evőkanál snidling, apróra vágva
Elkészítés:
1.Az olajat keverjük össze egy tálban a pirospaprikával, fekete borssal és sóval.
2.A felvágott két féle burgonyát, sárga-és fehérrépát, karalábét alaposan dörzsöljük be a fűszeres olajjal.
3.A sütőt melegítsük elő 200 fokosra. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük az olajos zöldségeket. 40-45 perc alatt aranybarnára sülnek. Félidőnél érdemes óvatosan átforgatni a zöldségeket.
4.Ezalatt készítsük el a majonézt. A tojássárgáját villával keverjük össze. Nagyon lassan, szinte cseppenként adagoljuk hozzá az olajat, miközben kézi habverővel folyamatosan keverjük a masszát.
5.Amikor egy sűrű, krém állagú szószt kapunk, akkor keverjük hozzá a mustárt és a citromlevet, illetve ízesítsük sóval, borssal. Tálalás előtt adjunk hozzá tejfölt, reszelt sajtot és snidlinget.
Megjegyzés:
A nyers tojásból készült majonéz, hűtőben tárolva, aznap fogyasztható. Ha viszont a majonézt, reszelt tojás sárgájából készítjük, akkor hűtőben tárolva pár napig még eláll.