Cukkini muffin: ha valami különlegesre és egyedire vágysz

Aki követi a receptjeimet, az tudja, hogy mindenből képes vagyok muffint készíteni. Ezúttal egy különleges ízvilágú, cukkinis verziót hoztam.
Marton Andrienn, az Ízes élet háziasszonya
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Cukkinis muffin
Szerintem, aki követi a receptjeimet, az tudja, hogy mindenből képes vagyok muffint készíteni. Legyen szó gyümölcsről, zöldségről, húsról vagy édes alapanyagokról. Ennél a cukkini muffinnál viszont, ha valaki megkérdezné tőlem, hogy sós vagy édes finomságról beszélünk, akkor kicsit bajban lennék... Ugyanis annyira semleges a cukkini íze, hogy rátok van bízva, hogy milyen ízvilágot szeretnétek belőle kihozni. Az enyém most az édes felé hajlik. Viszont itt jön a guacamole, ami alapvetően sós, de én tettem bele még kókuszreszeléket és ananászt. Úgy érzitek, kicsit áthágtam az ízesítésre vonatkozó nem létező szabályokat? Lehet, de mégis működik. Hogy honnan tudom? Kipróbáltam. Mi nagyon szerettük.
Cukkinis muffin
Hozzávalók a tésztához
- 1 nagy cukkini
- 2 érett banán
- 2 ek kókuszolaj
- 120 ml tej
- 4 tojás
- 3 ek méz
- 160 gr mandulaliszt
- 2 tk sütőpor
- ½ tk szódabikarbóna
- 1 vaníliarúd
- só
Guacamole
- 2 db érett avokádó
- 1 lime
- 1 kis jalapeno
- 1 fej lila hagyma
- 15 dkg ananász
- 2-3 ek kókuszreszelék
- friss menta
- 1 csipet őrölt római kömény
- só
- 2 db koktélparadicsom
Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Vajazzuk ki a muffinformákat.
2. A nagylyukú sajtreszelőn lereszeljük a cukkinit, enyhén besózzuk és állni hagyjuk.
3. Egy turmixgépbe tesszük a kókuszolajat, a mézet, a tejet, a tojásokat és összeturmixoljuk. Közben fokozatosan hozzáadjuk a banánokat, a mandulalisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a vaníliarúd kikapart belsejét.
4. A tésztához adjuk a kinyomkodott reszelt cukkinit és összeforgatjuk.
5. Öntsük a masszát a muffinformákba és 180 fokon süssük kb. 30 percig.
6. A guacamolehoz az avokádót kimagozzuk, levesszük a héját és villával durvára nyomkodjuk. Ráfacsarjuk a lime levét, majd hozzákeverjük az apróra vágott lila hagymát és a jalapenot, majd fűszerezzük őrölt római köménnyel. Végül hozzákeverjük az apróra vágott ananászt, a kókuszreszeléket, a mentát és ízlés szerint sózzuk.
7. Tálaláskor a muffinok tetejére halmozzuk a guacamolet és paradicsomvirágokkal díszítjük. Jó étvágyat!
Cukkini muffin egy csavarral