Isteni húsgolyók egyedi fűszerezéssel, különleges mártással
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/images2017/blog/husgolyok_slide.jpg?itok=lsX-ziif)
A kuszkuszos húsgolyók arabos fűszerezéssel, céklás humusszal és grillezett capri-virággal különleges finomság, ami ízével a bámulatos keleti világba repít. Próbáljátok ki!
Marton Andrienn, az Ízes élet háziasszonya
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Arabos fűszerezésű húsgolyók céklás humusszal és grillezett capri-virággal
Egészséges alapanyagok, isteni ízkombináció. A végeredmény pedig egy laktató főétel, ami bár télies hangulatú hozzávalókat is tartalmaz, mégis a tányéron megtestesíti a nyár összes színét. A kuszkuszos húsgolyók arabos fűszerezéssel, céklás humusszal és grillezett capri-virággal különleges finomság, ami ízével a bámulatos keleti világba repít. Próbáljátok ki!
Hozzávalók
Húsgolyókhoz
- 35 dkg darálthús (marha)
- 7 dkg répa
- 3 dkg zeller
- 3 szál újhagyma
- 6 dkg kuszkusz
- 2 dkg fetasajt
- 3 dkg sűrített paradicsom
- 1 marék kesudió
- friss menta
Fűszerek: (mindegyikből: 1-1 késhegynyi)
- fahéj
- kardamom
- római kömény
- őrölt koriander
- szegfűbors
- só
Céklás humuszhoz
- 10 dkg konzerv csicseriborsó
- 1db cékla (15 dkg) (sütőben megsütve. alufóliában)-(1,5-2 óra- 180 fokon)
- 1 pici gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só, bors
- fél citrom leve
- 1 tk. őrölt római kömény
- 1 dl olívaolaj (+ ízlés szerint, ami még a kívánt állaghoz kell)
- 2 ek. tahini paszta
Meleg körethez
- 1 kis sütőtök
- 1 üveg caprigyümölcs
Elkészítés
- Vizet forralunk. (Nagyjából 4 dl-t.)
- A kuszkuszt egy tálba tesszük és úgy felöntjük forralt vízzel, hogy 1 cm magasan elfedje, és mielőtt letakarjuk fóliával, alaposan megkeverjük és megsózzuk. 10 percig pihentetjük, majd újra keverjük.
- Időközben elkezdjük elkészíteni a ragu alapot. Lepirítjuk a kockára vágott répát. Majd mehet a zeller is.
- Az újhagymát apró karikákra vágjuk, majd azt is hőkezeljük.
- Jöhet a darálthús, amit fehéredésig pirítunk, majd a paradicsompürét rátesszük a húsra, felöntjük vízzel és puhára pároljuk a darálthúst. Fűszerezzük. 45 perc után beletesszük a durvára tört fetasajtot is.
- A kész kuszkuszt belekeverjük a ragu alapba.
- Amikor kézmeleg, akkor golyókat formázunk. Zsemlemorzsába forgatjuk.
- Sütőben összesütjük 10 percig 230 fokon. ( Természetesen olajban is ki lehet a golyókat sütni.)
- Humuszt készítünk. Száraz hozzávalók mehetnek az aprítóba, majd felöntjük citromlével, kevés olívaolajjal és a tahini pasztával.
- Egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük a félbevágott kaprivirágot és az apró kockára vágott sütőtököt (héj nélkül) és 250 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük.
-
Tálalás: Először a cékla humuszt tesszük a tányér közepére, majd a húsgolyót és a meleg sütőtökös-kaprivirágot. Az egészet meghintjük durvára vágott kesudióval és mentalevéllel.