Anya, ezt kérem ebédre! Tuti receptek babáknak
Alig vártuk, hogy elérkezzen az az idő, amikor ugyanazt eheti az egész család. Mármint, tudod, amikor Lölő is együtt falatozhat velünk a korábbi „csak a miénk, felnőtteké” ebédből. Nos, jelentem: elkészült a menü, négy hétre előre, sőt, néhány praktikát még veled is megosztok!
barizsuzsi - blogger
Egy anyuci vagyok. Egy anyuci a sok közül, aki túl ugyan a harmincon, de megtalálta a szerelmet. Feleség lett, férje lett, akivel együtt nevelgetik boldogan tüneményes Lölőkéjüket. Ha szeretnéd megismerni egy kissé buggyant anyuka tűnődéseit, gondolatait, kalandjait, blogomban mindenképpen tarts velem!
Táblázatban a családi menü
Az a tény, hogy baba-mama-papa is ugyanabból az ételből falatozhat, annyira felpörgette a fantáziámat, hogy négy hétre előre elkészítettem a családi menüt. A hétköznapi fogásokat Lölő és a saját kedvem szerint sütöttem ki, a hétvégiekben viszont már benne vannak Lölő-apa kedvencei is. Az összeállításnál ügyeltem arra, hogy ugyanúgy kerüljenek a tányérra különféle gabonák, zöldségek, gyümölcsök, hús és tejtermékek is. Ezek mellett persze azt is figyelembe vettem, hogy Lölő 13 hónaposan mit (nem) és miből mennyit fogyaszthat. Egész kis pofás menü kerekedett belőle, de nyugi, most nem traktállak vele.
Ha viszont szeretnéd egy kicsit megkönnyíteni a dolgodat a konyhában, négy dolog miatt mindenképpen ajánlom neked a menükészítést:
- kiegyensúlyozott étrendet állíthatsz össze,
- ugyan egyszerre sokat kell gondolkodnod, de ha kész, mindennap csak rá kell pillantanod a másnapi menüre,
- célirányosabb lehet a bevásárlásod,
- gazdaságosabban tudod felhasználni az alapanyagokat.
5 titkom a konyhából
Nem titok, hogy szeretek zsonglőrködni a konyhában. Ez persze nem azt jelenti, hogy narancsot és paradicsomot dobálok a magasba a családomat szórakoztatva, sokkal inkább olyan praktikákat, amellyel változatossá, gazdaságossá és persze egyedivé tudom tenni az étkezéseket.
- Miután nem lelkesedünk annyira a levesben főtt húsért, ezért általában „szegényes” fogást készítek hétvégenként. A húslevesbe ilyenkor általában egy farhát és/vagy egy csontos csirkemell kerül, hogy Lölőnek azért egy kis húst is csíphessek. A zöldségekkel viszont nem spórolok. Mehet bele hagyma, zeller, karalábé, sárgarépa, petrezselyem gyökér (időnként paszternák is), krumpli, sőt, néha kelkáposzta is fő benne. Szóval, egy levesből rögtön két fogás is lehet: maga a lé durum levestésztával, másodiknak pedig csirkemell sok-sok zöldséggel.
- Ha már van a spájzban egy jókora adag leveszöldség, akkor főhet belőle egy jó kis vadas mártás, de szépen felvagdosva kerülhet a tepsibe is.
- A rizs nem csak köret lehet valamilyen hús mellé. Gondolj a rakott ételekre vagy, mondjuk, a paradicsomos húsgombócra!
- Igenis légy elégedett, ha télen is változatos ételeket tettél az asztalra, mert azért, valljuk be, ez az évszak a kaja szempontjából elég agyalós. De itt a tavasz, a napsütés, hamarosan kánaán lesz, és megbolondulsz a piacon a sok finomságtól. Szóval, idényzöldségek és–gyümölcsök, hajrá!
- Érdemes spájzolnod mindenből. Úgy értem, amiből csak lehet. A lefagyasztott zöldségnek, gyümölcsnek és húsnak bármikor hasznát tudod venni.