Recept

Pisztáciakrémes szalagos fánk - Nem csak farsangra!

Egy különleges édesség a hideg, szürke tél elbúcsuztatására:

Marton Andrienn, a Konyhatündér háziasszonya

Blogomban megmutatom, hogyan lehet minőségi alapanyagokból, egyszerű és finom ételeket készíteni. Ötleteket adok, miképp őrizd meg családod vitalitását időtakarékosan és költséghatékonyan. Az Adri's Kitchen című gasztroműsor 4. évada minden vasárnap délelőtt a TV2 és FEM3 csatornákon.

Pisztáciakrémes szalagos fánk

Pisztáciakrémes szalagos fánk

Hozzávalók:

FÁNK TÉSZTA

  • 50 dkg Liszt
  • 250 ml Tej
  • 8 dkg Cukor
  • 2 dkg Élesztő
  • 7 dkg Vaj
  • 4 db Tojássárgája
  • 1 csipet Só
  • 1 ek Rum
  • 1 db Citrom reszelt héja

PISZTÁCIAKRÉM

  • 5 dl Tej
  • 1 csomag Fehércsokoládés puding
  • 100 g Cukor
  • 150 g Vaj
  • 200 g Pisztácia
  • 1 tk Vanília őrlemény

EGYÉNI HOZZÁVALÓK

  • Olaj (sütéshez)
  • Porcukor
  • Fahéj

Elkészítés:

FÁNK TÉSZTA

A tejet felmelegítjük, az élesztőt egy teáskanálnyi cukorral felfuttatjuk benne 15 perc alatt.

A felfuttatott élesztős tejet beleöntjük egy nagy tálba, hozzáadjuk a tojássárgáját, a reszelt citromhéjat, az olvasztott vajat és a rumot, összevegyítjük. Majd részletekben hozzászitáljuk a lisztet. Addig dagasztjuk, amíg hólyagos lesz.

Ezután folpackkal lefedjük és meleg helyre tesszük, 1 órán át kelesztjük.

A tésztát még egyszer átdagasztjuk, és egy belisztezett deszkán egy centi vastagra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát kör alakú fánkforma szaggatóval kiszaggatjuk.

A fánkokat meleg helyre tesszük, és addig hagyjuk állni, míg a kétszeresükre dagadnak.

Forró olajban, oldalanként 2-3 perc alatt aranybarnára sütjük őket.

Sütés után a fánkokat sütőrácson lecsepegtetjük, majd egy kicsit hagyjuk hűlni. Ezután megforgatjuk őket fahéjas porcukorban.

PISZTÁCIAKRÉM

A pisztáciát univerzális aprítóban finomra daráljuk.

A pudingport elkeverjük a cukorral és a tejjel. Sűrű pudingot főzünk belőle, ha besűrűsödött hozzákeverjük a vanília őrleményt.

A vajat habosra keverjük, majd ha kihűlt a puding, krém állagúra keverjük vele és az őrölt pisztáciával.

Nyomócsővel ellátott habzsákban töltjük és 30 percre hűtőbe tesszük.

Tálalás:

A fahájas porcukorba forgatott fánkokat a pisztáciakrémmel megtöltve tálaljuk.

Fotók: Komáromi Annamária

Még több recept Marton Adrienntől a következő oldalon!

Oldalak

Video Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
      Hirdetés
      Recept
      Egészség
      Ha nem szeretnél másnap fáradtan ébredni, akkor mindenképp kerüld ennek a népszerű italnak a fogyasztását, ugyanis összezavarhatja az alvásciklusod, és álmatlan éjszakákat okozhat.
      Sztárok
      Süveges Eszter, az ATV egyik időjósa harmadik gyermekével várandós, így hamarosan új időjárás-jelentő érkezik a csatornához.
      Sztárok
      2026-ban kerülhet a mozikba a kultikus animácis film, a Shrek ötödik epizódja, melynek magyar változatában már biztosan nem Gesztesi Károly fogja megszólaltatni a címszereplőt. Vajon tényleg a...
      Sztárok
      Korda György is a jelöltek között volt férfi zsűritag kategóriában a Televíziós Újságírók Díjátadón – a gálán az énekessel és Balázs Klárival népszerűségük titkáról, valamint idei terveikről...
      Utazás
      Hadja Lahbib, az Európai Bizottság humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztosa minden EU-s állampolgártól "72 órás önellátást" kér.
      Sztárok
      2024 decemberében derült ki, hogy jelenlegi formájában megszűnik a Fricska Táncegyüttes, s most a formáció oszlopos tagja, Papp Máté Bence is megszólalt a szomorú fejlemény kapcsán.