Pisztáciakrémes szalagos fánk - Nem csak farsangra!

Egy különleges édesség a hideg, szürke tél elbúcsuztatására:
Marton Andrienn, a Konyhatündér háziasszonya
Pisztáciakrémes szalagos fánk
Pisztáciakrémes szalagos fánk
Hozzávalók:
FÁNK TÉSZTA
- 50 dkg Liszt
- 250 ml Tej
- 8 dkg Cukor
- 2 dkg Élesztő
- 7 dkg Vaj
- 4 db Tojássárgája
- 1 csipet Só
- 1 ek Rum
- 1 db Citrom reszelt héja
PISZTÁCIAKRÉM
- 5 dl Tej
- 1 csomag Fehércsokoládés puding
- 100 g Cukor
- 150 g Vaj
- 200 g Pisztácia
- 1 tk Vanília őrlemény
EGYÉNI HOZZÁVALÓK
- Olaj (sütéshez)
- Porcukor
- Fahéj
Elkészítés:
FÁNK TÉSZTA
A tejet felmelegítjük, az élesztőt egy teáskanálnyi cukorral felfuttatjuk benne 15 perc alatt.
A felfuttatott élesztős tejet beleöntjük egy nagy tálba, hozzáadjuk a tojássárgáját, a reszelt citromhéjat, az olvasztott vajat és a rumot, összevegyítjük. Majd részletekben hozzászitáljuk a lisztet. Addig dagasztjuk, amíg hólyagos lesz.
Ezután folpackkal lefedjük és meleg helyre tesszük, 1 órán át kelesztjük.
A tésztát még egyszer átdagasztjuk, és egy belisztezett deszkán egy centi vastagra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát kör alakú fánkforma szaggatóval kiszaggatjuk.
A fánkokat meleg helyre tesszük, és addig hagyjuk állni, míg a kétszeresükre dagadnak.
Forró olajban, oldalanként 2-3 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
Sütés után a fánkokat sütőrácson lecsepegtetjük, majd egy kicsit hagyjuk hűlni. Ezután megforgatjuk őket fahéjas porcukorban.
PISZTÁCIAKRÉM
A pisztáciát univerzális aprítóban finomra daráljuk.
A pudingport elkeverjük a cukorral és a tejjel. Sűrű pudingot főzünk belőle, ha besűrűsödött hozzákeverjük a vanília őrleményt.
A vajat habosra keverjük, majd ha kihűlt a puding, krém állagúra keverjük vele és az őrölt pisztáciával.
Nyomócsővel ellátott habzsákban töltjük és 30 percre hűtőbe tesszük.
Tálalás:
A fahájas porcukorba forgatott fánkokat a pisztáciakrémmel megtöltve tálaljuk.
Fotók: Komáromi Annamária
Még több recept Marton Adrienntől a következő oldalon!
Oldalak
This is a modal window.