Egészség

Véres széklet aranyér miatt - Így ismerheted fel a jeleket

Az aranyér betegség egy olyan probléma, amelyet sokakat érint, de sokan kellemetlennek érzik, és gyakran késlekednek orvosi segítséget kérni. Az egyik legijesztőbb tünete a véres széklet, de gyakran okoz fájdalmat, viszketést, idegentest érzést és egyéb kellemetlenségeket is. Ebben a cikkben összeszedtük, hogy mi az aranyér, milyen típusai vannak és mit lehet tenni a panaszok enyhítése érdekében.

Mi az aranyér?

Az aranyérre sokan úgy gondolnak, mint egy problémára, betegségre, pedig aranyere minden egészséges embernek van. A mi az aranyér kérdésre a legegyszerűbben úgy lehet válaszolni, hogy a végbélen belül és a végbélnyílás környékén található vénás érhálózat összefoglaló elnevezése. Igen fontos szerepet játszik anélkül, hogy észrevennénk: a végbél légmentes lezárásában játszik szerepet, útját állva a gázoknak és a székletnek. Vérrel telt állapotában lezárja a végbelet, kiürülése esetén utat enged a gázoknak és a székletnek.

Az aranyér akkor okoz panaszokat, ha az valamilyen okból kitágul, és nem tudja ellátni funkcióját. Ilyen esetekben okozhat különféle panaszokat attól függően, hogy milyen mértékben és az aranyér mely része sérült.

Aranyér típusai

Az alábbi aranyér fajtákat különböztetjük meg: külső és belső aranyér. Ezek közül a belső aranyér a végbélen belül, bélnyálkahártyával fedetten helyezkedik el. Súlyosságtól függően 4 stádiumra osztható. A legenyhébb, első stádiumban lévő aranyér okozza talán a sokak számára legijesztőbb tünetet, mert ilyenkor rendszerint véres széklet (élénkpiros vér a székletben) jelentkezik. Fájdalom ilyenkor általában még nem jelentkezik, és az aranyér sem látható vagy tapintható.

A kilógó aranyér

A későbbi stádiumokban az aranyér előesik, ez lényegében a kilógó aranyér. A második stádiumban, főképp székelés közben előesik, majd vissza is húzódik önmagától. A harmadik stádiumban kézzel visszahelyezhető, míg a negyedik stádiumában állandóan kilóg a végbélből.

Előrehaladottabb stádiumokban okozhat váladékozást, idegentest érzést, viszketést, diszkomfort érzést és könnyen sérülhet is a kilógó aranyér, amely komolyabb mennyiségű vérzéssel, kellemetlen szaggal is járhat.

Külső aranyér

A külső, bőrrel fedett aranyér a végbélnyílás környékén alakul ki. Bevérzése esetén azonnali erős, feszülő érzéssel, fájdalommal jár. Ennek oka, hogy a bőr alatt meghúzódó véna hirtelen kitágul, megreped, amely gyakran vérrögképződéssel is jár, és ez a tágulás feszíti a bőrt. A kialakuló csomót kézzel is könnyen ki lehet tapintani. Érintésre fájdalmas, kemény duzzanat.

Fontos, hogy a kilógó aranyértől eltérően nem visszahelyezhető, nem szabad megpróbálni, csak fájdalmat fog okozni. A végbélnyíláson kívül alakul ki, ezért a végbélbe nem lehet visszanyomni.

Aranyér kezelése

Az aranyér kezelésének megválasztása az aranyér helyének, és súlyosságának függvénye. A külső aranyér okozta fájdalom általában néhány napon belül megszűnik, ahogy kellő mértékben kitágul a bőr. A csomó néhány hét alatt felszívódik, és szerencsés esetben nem szükséges a kezelése.

Enyhébb belső aranyér probléma és az aranyér kiújulásának megelőzés esetében, életmódváltás, egészséges táplálkozási és székelési szokások bevezetése, krémek, kenőcsök, kúpok, egyéb gyógyszerek alkalmazása lehet szükséges. Súlyosabb esetekben szóba jöhetnek orvosi beavatkozások, mint gumigyűrűzés, égetés, legvégső, súlyos esetben pedig az aranyér műtéti eltávolítása, akár lézeres kezelése. A kezelést minden esetben orvosi vizsgálat után kell megkezdeni, miután kiderült, hogy valóban aranyér okozza-e a tüneteket.

Véres széklet, fájdalom biztosan aranyér miatt van?

A véres széklet, vagy az aranyér többi tünete nem csak az aranyér problémák kialakulása miatt jelentkezhet. Véres székletet, fájdalmat többféle bélbetegség okozhat, mint végbélrepedés, gyulladás, vagy akár daganatos megbetegedés. Az aranyér is lehet másik betegség tünete, ezért bármely tünet jelentkezése esetén orvosi segítséget kell kérni.

Egy proktológiai vizsgálattal megállapítható a tüneteket kiváltó ok, és a megfelelő kezelés megkezdhető. A halogatással a probléma súlyosbodik, és a megszüntetése is nehezebb lesz, ezért tünetek esetén mihamarabb forduljunk orvoshoz.

Lead fotó: Pexels /Andrea Piacquadio/

Oldalak

Video Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat
Egészség
Sztárok
Azt már megszokhattuk, hogy a ringen kívül is nagy dolgok történnek, és Szépréthy Roland ismét céltáblává vált, aki verbális ütéseket kapott Kokótól.
Lifestyle
Ez az egyszerű trükk gyors, hatékony, és valószínűleg már most is megvan hozzá minden, amire szükséged van. Próbáld ki, és élvezd újra a tiszta, foltmentes bögréidet!
Lifestyle
Karsai Dániel élete végéig harcolt azért, hogy Magyarországon engedélyezzék az eutanáziát. Most ismét nyitottabb a kérdés, mint valaha.