Sokan nem is tudnak róla: minden tizedik magyar ebben a betegségben szenved

Az elmúlt évtizedek során a pajzsmirigybetegségek egyre több embert érintenek világszerte, és ez alól hazánk sem kivétel. Becslések szerint a globális lakosságot nézve a betegek száma 13 millió felett van, de egyes kalkulációk alapján meghaladhatja az 50 milliót is.

Rengetegen szenvednek a problémától, de csak keveseket diagnosztizálnak vele

A magyar lakosságnak 10-15 százaléka szenved valamilyen pajzsmirigyproblémától, legyen szó alul- vagy túlműködésről, vagy autoimmun eredetű betegségekről. Magyarországon jelenleg a pajzsmirigy-alulműködés az egyik leggyakoribb hormonális betegség, amely a nőknél akár nyolcszor gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál. Ennek ellenére az érintetteknek nagyjából csak a fele kerül ténylegesen diagnosztizálásra. A pajzsmirigy fő feladata a hormontermelés. Alapvető szerepet játszik a szervezet anyagcseréjének szabályozásában, a növekedésben, a szexuális és agyi működésben. Szinte nincs olyan szerv, amelyet a pajzsmirigyhormonok ne befolyásolnának. Ezek a hormonok elengedhetetlenek az élethez, azonban túlzott mennyiségben veszélyes, akár életveszélyes állapotot is előidézhetnek, sőt halálhoz is vezethetnek. A legújabb vizsgálatok szerint a pajzsmirigy problémák egyre inkább népbetegségnek számítanak. Becslések szerint a betegek száma 13 millió felett van, de egyes kalkulációk alapján meghaladhatja az 50 milliót is. Európában ez a szám a teljes lakosság 6 százaléka, míg Magyarországon 10-15 százalék. Galériánkban olvashatod a további részleteket!

Az alulműködés a népesség 4,4 százalékát, a túlzott működés pedig 1,4 százalékát érinti. Hazánkban a pajzsmirigy alulműködés az egyik leggyakoribb hormonbetegség, a teljes lakosság 10 százalékát érinti. A nőknél nyolcszor gyakoribb a pajzsmirigy betegségek előfordulása, mint a férfiaknál, Magyarországon mintegy 75-80 százalék a nők aránya. Azonban az eseteknek csupán a fele kerül ténylegesen diagnosztizálásra, mivel a tünetek sokszor enyhék, nehezen felismerhetők.
Kattints a további képekért!

A szakértők mindenkit arra figyelmeztetnek, hogy egy népszerű édesítő túlzott fogyasztása felgyorsíthatja az öregedés folyamatát.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Inspiráló Nők Díj 2024 - Szavazz te is a kedvencedre!
Sztárok
A jordán királyné négy gyermeke közül a két lány, Iman és Salma is a minap ünnepelték születésnapjukat: előbbi 28, míg utóbbi 24 éves lett, és lassan utolérik édesanyjukat, már ami szépségüket illeti...
Sztárok
Kate Winslet szívéhez nagyon közel áll a Titanic és a filmben alakított szerepe, nemrég pedig megosztott a nagyérdeművel egy kedves történetet a produkció kapcsán.
Fashion&Beauty
Európa elsőszámú divatdiktátora, Letícia királyné ismét megmutatta, hogy stílusos öltözködésben továbbra is verhetetlen, méghozzá mindezt egy fantasztikus, piros kreációban tette.