A magyarok kedvenc élelmiszere felgyorsítja az öregedést: fogyaszd mértékkel, ha nem akarsz idő előtti ráncokat
A szakértők mindenkit arra figyelmeztetnek, hogy egy népszerű édesítő túlzott fogyasztása felgyorsíthatja az öregedés folyamatát.
Károsabb, mint gondolnád
Az öregedés egy természetes biológiai folyamat, amely az élő szervezetek sejtjeinek, szöveteinek és szerveinek fokozatos funkcióvesztésével jár. Ennek során a sejtek regenerációs képessége csökken, a szervezet anyagcseréje lassul, és fokozódik a szabadgyökök által okozott sejtkárosodás. Az öregedés jelei közé tartozik a bőr rugalmasságának csökkenése és a ráncok megjelenése, a haj elvékonyodása és őszülése, az izomtömeg és csontsűrűség csökkenése, valamint a látás és hallás romlása. Továbbá az immunrendszer gyengülése, a szív- és érrendszeri problémák megjelenése, valamint a kognitív funkciók hanyatlása is gyakori az öregedéssel együtt járó tünetek között. A nők többségét azonban ez a folyamat különösen rosszul érinti a külsőségek miatt, hiszen senki sem vágyik a mély ráncokra, redőkre és barázdákra, valamint a szarkalábra a szem körül. Persze az, hogy kin és mikor mutatkoznak az öregedés jelei, nagyban függ a genetikától, valamint az életmódtól is: az egészségtelen táplálkozás, a kevés mozgás, valamint a káros szenvedélyek idő előtti ráncosodáshoz, valamint egészségügyi problémákhoz is vezethetnek. Van egy olyan alapélelmiszer, egy szinte minden feldolgozott ételben és italban megtalálható összetevő, amely különösen káros, és a szakemberek szerint nemcsak elhízáshoz és cukorbetegséghez, de gyors öregedéshez is vezet. Galériánkban olvashatod a részleteket!
Egy friss tanulmány szerint a naponta, mérsékelt mennyiségben bevitt koffein a szervezetben csodát is művelhet: mint kiderült, a 2-es típusú diabétesz és a stroke kockázatát is csökkentheti.
Leadfotó: 123rf