Utazás

Nézz a csillagokra! Ha éber vagy, két bámulatos égi jelenséget is elcsíphetsz a jövő héten

Jövő kedden együtt kel majd fel a Hold és a Szaturnusz a délkeleti horizonton, hogy szorosan összefonódva emelkedjenek egyre magasabbra, hajnalban pedig az év egyetlen részleges holdfogyatkozását is szemügyre vehetik a csillagászat szerelmesei.

Szabad szemmel is láthatóvá válik a Szaturnusz

A látványos bolygóegyüttállást szeptember 17-én 20:00 órától a délkeleti égboltra tekintve lehet megfigyelni, ekkor a Szaturnusz a hatalmasnak látszó teliholdtól 5 fokra jobbra felfelé, narancsos, csillagszerű fénypontként látszódik majd – adta hírül a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

A Szaturnusz a Hold közelsége ellenére szabad szemmel is jól látható lesz, bár a megpillantásához nyílt, kitakarásmentes horizont szükséges, de az együttállás később is megfigyelhető, amikorra már mindkét égitest magasabbra emelkedik. Sőt, pár órával később, hajnalban az év egyetlen részleges holdfogyatkozása is bekövetkezik.

Hajnali 3:45 után már szabad szemmel is észre lehet venni, hogy a Hold jobb felső része kezd elsötétedni, mintha egy lepel borulna rá: ez a félárnyék, latin nevén penumbra. A sötétedés egyre fokozódik.
Kattints a további képekért!

Mutatunk egy kijózanítő erejű műholdfelvételt, mely mindennél ékesebben bizonyítja, hogy a klímaváltozás egyre durvább hatást gyakorol az életünkre: most már tényleg a saját bőrünkön tapasztaljuk a folyamat áldatlan hatásait.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Utazás
Utazás
A 24.hu szúrta ki, hogy a szóban forgó rendeletet már közzé is tették a Magyar Közlönyben.
Sztárok
A 61 éves műsorvezetővel nemrégiben a Telex készített interjút. Jakupcsek a tőle megszokott kendőzetlen őszinteséggel beszélt a mai televíziózás helyzetéről, valamint egy-egy népszerű kollégája...
Utazás
Előfordult már, hogy hiba csúszott a MÁV jegyértékesítési rendszerébe, de most ezért néhányan duplán fizethettek.