Home&Design

Diszkrét megoldások a melegvíz-ellátásra, hogy igazán elegáns legyen a fürdőszoba

Amikor megtervezzük álmaink fürdőszobáját, alighanem két fő szempont lebeg a szemünk előtt: a kényelem és az esztétikum. Mi tagadás, a fürdőben is lényeges, hogy minél szebb legyen az összhatás – a meleg vizet előállító berendezések azonban alaposan belerondíthatnak a képbe. Hogyan kerülhetjük ezt el? Cikkünkben bemutatunk néhány remek megoldást.

Rejtett vízmelegítő rendszerek

Mi jut eszünkbe azonnal, ha meghalljuk azt a szót, hogy villanybojler? Alighanem egy régi, ormótlan, hengeralakú berendezés, ami a fél fürdőszobát elfoglalja. Kétségtelen, hogy az idejétmúlt modellek valóban így néznek ki, és nem igazán festenek jól egy modern fürdőszobában. Arról nem is beszélve, hogy diszkrétnek a legkevésbé sem nevezhetők.

Szerencsére ezt a problémát a gyártók is felismerték, így ma már olyan villanybojler is kerülhet a falra, ami minimális helyigénnyel rendelkezik. A keskeny bojlerek a jól megszokott henger forma helyett vékony, általában téglatest alakban kaphatók, így sokkal kevesebb hellyel is beérik. A villanybojlerek mellett a gázbojlereknél is találkozhatunk ilyen típussal.

Akármilyen vékony is egy bojler, attól még valamennyi helyet elvesz a fürdőből. Ha ezt szeretnénk teljesen elkerülni, akkor falba építhető típusra lesz szükségünk. Bojlerből ilyet nehezen fogunk találni, vízmelegítésre is alkalmas kondenzációs gázkazánokból azonban nagyon is népszerűnek számítanak a hasonló modellek. Ezekkel természetesen egy centi sem veszik el feleslegesen a fürdő méretéből.

Beépített melegítő

Nem a gáz- vagy villanybojler az egyetlen lehetőség, ha diszkrét vízmelegítőről álmodunk. Napjainkban igen népszerűnek számítanak a rejtett, csaptelepbe épített vízmelegítők. Ezek az átfolyós vízmelegítők árammal működnek, és ellentétben a bojlerekkel, nem tárolják a vizet. Mindig csak annyit melegítenek, amennyire aktuálisan szükségünk van.

Helytakarékosság szempontjából verhetetlenek, mert teljesen egybe vannak építve a csappal – néhány terméknél a vízmelegítő külön egységet alkot, amit viszont a lefolyónál, alig láthatóan helyezhetünk el. Egy ilyen vízmelegítő a fürdőszobába is tökéletes választás, de megállja a helyét a konyhában, a garázsban, illetve nyaralókba is ideális.

Amellett, hogy nem foglalnak helyet, más előnyökkel is számolhatunk a rejtett átfolyós vízmelegítőknél. Léteznek például olyan termékek is, amelyeken egy LED-kijelző kapott helyet. Ezen mindig látni fogjuk, hogy pontosan hány fokos víz folyik majd a csapból. Kisgyermekes családoknál ez kulcsfontosságú lehet a fürdővíz elkészítésekor.

Okos technológia

Ha már a helytakarékos vízmelegítők mellett tesszük le a voksunkat, akkor lényeges, hogy ne csak a térrel, hanem az energiával is okosan bánjunk. Egy elavult bojler vagy kondenzációs kazán nem csupán a helyet foglalja túlzott mértékben, hanem sajnos az energiát is csak úgy falja. Amikor tehát korszerűsítünk, gondoljunk arra is, hogy miként vethetnénk be a modern technológiát, hogy a rezsiszámlánk kisebb legyen. Ebben nyújtanak igencsak hathatós segítséget a korszerű okos eszközök.

A technikai fejlődésnek hála már olyan bojlert vagy kazánt is vásárolhatunk, amit kényelmesen, az okostelefonunkról is vezérelhetünk. Vagyis bármikor és bárhonnan elindíthatjuk, kikapcsolhatjuk vagy beállíthatjuk a számunkra ideális hőfokot. Mindez azért előnyös, mert elkerülhetjük, hogy a készülék feleslegesen menjen vagy annyira forró vizet állítson elő, amire nekünk semmi szükségünk.

Lépjünk még egy szintet a kényelemben és a high-tech megoldásokban. Egyes villanybojlerek ugyanis képesek kiismerni minket, és ennek megfelelően igazodni a melegvíz-használati szokásainkhoz. Az ilyen, úgynevezett öntanuló algoritmusok felismerik, hogy milyen hőfokú vízben szeretünk fürdeni vagy mosogatni, így mindig a legjobb teljesítményt nyújtják – miközben a pazarlásnak egy életre búcsút inthetünk.

Zöld megoldások

Az okos eszközök mellett a zöld technikákat is érdemes fontolóra venni, ha hely- és energiatakarékos melegvízrendszert szeretnénk. Akármilyen ügyesen spórol is egy bojler vagy beépített melegítő az árammal, végsősoron mégiscsak egy jelentős fogyasztóról van szó. A hálózati áram nem a legjobb választás, mert igencsak drágán számolja el nekünk a szolgáltatónk. Ezzel szemben a tetőnkön sorakozó napelemek lényegében ingyen áramot jelentenek – és ezeket a vízmelegítőnél is felhasználhatjuk.

A végére hagytuk a legjobbat, azaz a legkevesebb hellyel és árammal működő rendszert. Ez pedig vitán felül a geotermikus hőszivattyú, ami föld alatt található meleg talajrétegek hőjét juttatja el az otthonunkba – fűtés és meleg víz formájában egyaránt. Egy ilyen készülék odabenn, a lakásban teljesen láthatatlan, mert egyáltalán nincs beltéri egysége. A készülék a szabadba kerül, és onnan jut el a felmelegített víz a csövekbe, majd a csapokhoz. Ez napelemmel párosítva verhetetlen ár-érték arányt képvisel.

Gondoljuk át alaposan a döntést!

A modern és helytakarékos melegvízrendszer kiépítése sajnos nem két fillér, a döntésünk pedig hosszú évekre, akár évtizedekre szól. Mindenképp gondoljuk tehát át, hogy melyik technika illik leginkább az igényeinkhez és a lakásunk egyedi adottságaihoz.

Oldalak

Video Inspiráló Nők Díj 2024 - Szavazz te is a kedvencedre!
Home&Design
Home&Design
A tudatos vásárlás és a hosszú távú tervezés a siker kulcsa. Ezt vallják a lakberendezők, akik szerint 3 olyan dolog is van, amire soha, semmilyen körülmények között nem érdemes pénzt áldozni.
Sztárok
Ha bőrápolásról van szó, Reese Witherspoon nem ismer tréfát: rendkívül komolyan veszi a reggeli és az esti rutinját, ennek köszönhetően pedig arca ma is éppoly ragyogó, mint fiatalabb korában.
Lifestyle
Míg sok olajról azt gondolják, hogy negatívan befolyásolja a koleszterinszintet, van egy különleges fajta, amely éppen az ellenkezőjét teszi.