Lifestyle

Mi a különbség a közép és az emelt szintű érettségi között?

Érettségi csak egyszer van egy életben, így nem mindenki van tisztában azzal, hogy vajon mi a különbség az egyes típusai között. Nem mindegyikre jut ugyanannyi idő, de a feladatok is jelentősen eltérhetnek egymástól. Ahhoz, hogy időben felkészülhessünk a megmérettetésre, muszáj alaposan körbejárni ezt a témát. A történelem érettségi ugyanis sokak számára mumus, de mindig bízhatunk abban, hogy olyan feladatokat kapunk, amire tudjuk a választ.

Technikai tudnivalók

A Rubicon Történelem Érettségi Mesterkurzusa felkészíthet mind a közép, mind az emelt szintre. Ha tehát nem vagyunk biztosak abban, hogy melyikhez mi tartozik, akkor egyszerűen kérhetünk segítséget, akár az utolsó hetekben is. A legjobb, hogy minden tétel vázlatát kézhez kapjuk, emellett jár hozzá fogalomlista, valamint az évszámok és a személynevek listája egyaránt. Semmi akadálya tehát annak, hogy jól teljesítsünk a vizsgán.

Mit kell tudni a középszintű érettségiről?

A matematika kivételével minden középszintű tantárgyból tett vizsga ugyanúgy épül fel. Ez azt jelenti, hogy van egy írásbeli, valamint egy szóbeli rész. Nincs ez máshogy a történelem esetében sem, ahol az írásbeli két részre osztható. Vannak a feleletválasztós kérdések, valamint a rövid és a hosszú esszék. Mind a kettőnél használható a történelem atlasz, ami sokak számára a “legális puska” nevet kapta. A megfelelő pillanatban ugyanis nagy segítséget jelenthet mind az írásbeli, mind a szóbeli részen.

A teljes feladatsor megoldására 180 percünk van, amit saját magunk oszthatunk be. A legtöbb esetben elegendő szokott lenni a feladatokra, de még így sem érdemes sokat időzni egy-egy feladatnál. Számolni kell azzal, hogy a rövid kérdésekre nagyjából 1 órára lesz szükség, míg a fennmaradó időben az esszéket kell kidolgozni. A rövid 12-16 soros, a hosszabb pedig 26-32.

A legjobb, ha a végén van még egy kis idő mindent újra átnézni és átgondolni. A rövid kérdések mindig időrendi sorrendben következnek, ezáltal könnyebben válogathatunk, hogy mi az, ami jobban megy és mi az, amire több időre van szükség.

Az emelt szintű érettségi tudnivalói

Emelt szinten szintén nagy segítség lehet a józan paraszti ész. A vizsgatípusnál azonban nem árt már tárgyi tudást is használni. A legfontosabb, hogy itt már nem a saját iskolánkban írjuk meg a vizsgát, hanem egy másik környezetben. Emellett emelt szinten az időkeret az első résznél 100 perc, a másodiknál pedig 140. Itt ráadásul már nem kettő, hanem három esszét kell kidolgozni, ahol az egyik rövid, a másik hosszú, a harmadik pedig egy komplex. A rövid 14-18 soros, a hosszú 30-36, míg a komplex esetében több korszakon átívelő problémát kell bemutatni.

Másik lényeges eltérés, hogy emelt szinten már szigorúbbak az atlasz használatára vonatkozó szabályok. A szóbeli esetében 20 percünk van, a tételsor pedig központilag meghatározott. A felelet értékelése az egyes tételekhez készített részletes, központi értékelési útmutató szerint történik meg, tehát nem úgy, mint középszinten, ahol a tanár javítja ki.

Oldalak

Video Így ünnepelte 2024-ben az Inspiráló Nőket a Femcafe
Lifestyle
Lifestyle
Katalin hercegné a lehető legegészségesebb reggelivel vág bele a dolgos hétköznapokba, amiről egy brit táplálkozási szakértő is elismerően tudott nyilatkozni.
Home&Design
Vannak bizonyos tárgyak és berendezések, melyeknek semmi keresnivalójuk a hálóban, éppen ezért ha megszabadulsz tőlük, egészen megváltozik majd a szoba, valamint az ott töltött idő is.
Sztárok
Azt eddig is lehetett tudni, hogy Tóth Gabi szerelme és Krausz Gábor nincsenek túl jóban. Papp Máté Bence azonban most rátett erre egy lapáttal.