Próbáld ki: ez a lefekvés előtti egyszerű praktika javítja az alvás minőségét

Igazoltan hatásos.

Segíti a jobb elalvást

Világszerte sokan küzdenek alvásproblémákkal, pedig az egészséges élethez hozzátartozik a megfelelő alvásminőség. Ez inspirálhatta azt a kutatást, amelyet a japán orvosok végeztek a közelmúltban. Egy régóta ismert népi gyógyászati módszer hatásait vizsgálták, és megnézték, hogyan befolyásolja az esti szódabikarbónás fürdő az alvás minőségét.

A vizsgálatba 40 főt vontak be, akiket három csoportra osztottak. A csoport tagjai esténként 10 perces fürdőt vettek: az egyik csoport zuhanyzott, a másik szimpla csapvizes fürdőt vett, míg a harmadik csoport szódabikarbónás vízben fürdött. A kísérlet hét napon keresztül zajlott. Az eredmények szerint a szódabikarbónás csoport minden mutatója kiemelkedően jobb volt a többi fürdőzőhöz képest. Kiderült, hogy ők gyorsabban elaludtak, ritkábban ébredtek fel, és hosszabb volt a teljes alvásidejük is. A szódabikarbónás fürdő régóta ismert a magyar népi gyógyászatban is. Három-négy evőkanálnyi szódabikarbónát érdemes egy kád vízhez keverni, amit elsősorban bőrproblémák kezelésére alkalmaznak.

A kutatók azonban hangsúlyozták, hogy további vizsgálatok szükségesek a biztos következtetések levonásához. A vizsgálatot egészséges, alvásproblémák nélküli személyekén végezték, ezért szükség lenne hasonló kutatásokra az alvási nehézségekkel küzdők esetében is.

Lead kép: 123rf, forrás: TermalOnline

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Egészség
Az Eli Lily által fejlesztett Zepbound ugyan fogyókúrás gyógyszerként él a köztudatban, de a készítménynek van egy másik, egészen hihetetlen élettani hatása is.
Sztárok
Harry herceg és Meghan Markle tudatosan távol tartják a nyilvánosságtól gyermekeiket, Archie-t és Lilibetet, ám a hercegnét még így is sokszor gyötri komoly aggodalom.
Lifestyle
Ha kiderül, hogy egy gyerek tehetséges, akkor az tényleg felboríthat mindent. Szilágyi Áron mentális felkészítője elárult néhány titkot, hogy mire kell ilyenkor figyelni.