Utazás

Barbie az ISS fedélzetéről népszerűsíti a tudományos munkaköröket

Barbie az űrben: az ISS fedélzetéről népszerűsíti a tudományos munkaköröket az állomás első európai női parancsnoka, Samantha Cristoforetti.

Samantha-baba

A „Világűr hete” alkalmából a róla mintázott Barbie babával, a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről válaszolta meg rajongói kérdéseit a központ első európai női parancsnoka, Samantha Cristoforetti. Az Európai Űrügynökség (ESA) asztronautájának munkáját bemutató kérdezz-felelek videóval a Mattel, az ESA és az Inspiring Girls jótékonysági szervezet célja az olyan, nők által alulreprezentált szakmai területek népszerűsítése volt, mint a technológia, a mérnöki tudományok vagy a matematika.

barbie űrhajós asztronauta baba

A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, súlytalanságban rögzített videóban az űrhajós öt, az Inspiring Girls jótékonysági szervezet által kiválasztott fiatal rajongó kérdéseit válaszolta meg. A virtuális „beszélgetés” kapcsán többek között szóba kerültek az ISS fedélzetén elérhető egészségmegőrzési és időtöltési lehetőségek, Samantha motivációi a pályaválasztás során, a mindennapi munkája és a családjával történő kapcsolattartás lehetőségei is.

Inspiráció a lányoknak

A „Világűr hete” alkalmából, néhány nappal a lánygyermekek nemzetközi napja és Samantha hazatérése előtt publikált videó létrejöttére a Mattel és az ESA hosszútávú együttműködése teremtett lehetőséget. A kollaboráció része a Barbie 2018-ban indított, a lányok inspirálására fókuszáló Álomkapu1 projektjének, amelynek keretei között több példamutató női karakterről mintázott Barbie baba is napvilágot látott már, többek között Samantha Cristoforetti-ről is.

inspiráló barbie baba űrhajós

A játékgyártó elsőként 2019 márciusában, egy akkor még csak prototípusként létező baba elkészítésével tisztelgett az űrhajós előtt. A baba tömeggyártott, Magyarországon is kapható változata végül 2021 októberében került a boltok polcaira, az értékesítéséből származó bevételek egy részét pedig a Mattel a Women in Aerospace Europe számára ajánlotta fel.

Fontos üzenet a kislányoknak

Török Kata, a Mattel magyarországi marketing managere az együttműködés mostani állomása kapcsán elmondta: „A célunk, hogy Barbie azon üzenetét közvetítsük a lányoknak, hogy bármi lehet belőlük - a minden kislányban ott lévő tehetséget szeretnénk inspirálni. Mind a videóban is látható Samantha baba, mind pedig az ESA-val és az Inspiring Girls csapatával folytatott együttműködésünk ezt a célt szolgálja.”

Samantha Cristoforetti 2022 áprilisában, egy soknemzetiségű csapat tagjaként érkezett a Nemzetközi Űrállomásra, ahová a kedvenc, róla mintázott Barbie babáját is magával vitte. Az ISS fedélzetén főként kutatással és karbantartási feladatokkal töltött szolgálata alatt ő lett az állomás első európai női parancsnoka, valamint az első női ESA-asztronauta, aki sikeres űrsétát hajtott végre. „Samantha Cristoforetti egy nagyon fontos küldetésen vesz részt, ami nem csak a tudomány és az oktatás számára hasznos, de a naprendszert átívelő jövőbeli projektek számára is jó alapot jelenthet. Mint az ESA kötelékében dolgozó űrhajósok esetében mindig, az ő sikereire is nagyon büszke vagyok. Az pedig különösen nagy örömmel tölt el, hogy ezeken keresztül a munkájának keretet adó Minerva küldetés egy újabb pozitív aspektusa, a nők és a férfiak űrkutatáson belüli egyenlősége is reflektorfénybe került” – mondta Josef Aschbacker, az ESA vezérigazgatója.

Tudományos szakmákat népszerűsítő vlog

Az érdeklődők a Mattel YouTube csatornáján – Barbie tolmácsolásában – a teljes, tudományos szakmákat népszerűsítő vlogot is megtekintik.

A végéhez közeledő Minerva küldetésről hamarosan visszatérő Barbie baba a jövőben az Európai Űrügynökség párizsi központjában lesz látható.

1 A témában végzett kutatások azt mutatják, hogy hozzávetőlegesen öt éves koruk környékén a lányok felső korlátokat kezdenek vizualizálni a saját maguk számára, valamint, hogy a velük egykorú fiúkat is gyakran okosabbnak és kompetensebbnek látják. Ettől a kortól kezdve legtöbbjüknek kétségei támadnak azzal kapcsolatban, hogy a női nem tagjaként bármit elérhetnek. A jelenség neve Álomkapu, amelynek kinyitására a Barbie 2018-ban indított egy, a lányok számára erőforrásokat és támogatást nyújtó globális kezdeményezést.

Oldalak

Video Így ünnepelte 2024-ben az Inspiráló Nőket a Femcafe
Utazás
Lifestyle
A 1956-os forradalom szabadságharcosai a legkülönfélébb trükköket húzták elő a tarsolyukból a tankok ellen. Így kerültek elő a leveses tányérok is.
Egészség
A Nemzeti Népegészségügyi- és Gyógyszerészeti Központ, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is figyelmeztetést adott ki.
Home&Design
Ez a stílus lehetőséget ad arra, hogy az esztétika és a funkcionalitás egyensúlya megteremtse azt a harmonikus életteret, amelyet sokan szeretnének maguknak, és Dakota Johnson ezt tökéletesen...