Egészség

Sokak félelme bekövetkezett – Már hazánkban is fertőz a majomhimlő

Már Magyarországon is felütötte a fejét a majomhimlő. Müller Cecília kedden jelentette be, hogy egy 38 éves férfinél azonosították először a betegséget – számolt be a Tények.

Nyakunkon az újabb világjárvány?

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, a ritka afrikai betegség egyre több európai országban bukkan fel, most azonban már hazánkba is elérkezett. A majomhimlő az országos tisztifőorvos szerint nem terjed könnyen, szoros kontaktussal lehet csak elkapni, a betegség lefolyása azonban kettő, esetenként négy hétig is eltarthat.

A tünetei a kezdeti szakaszban:

  • a rossz közérzet,
  • fejfájás,
  • izomfájdalom,
  • nyirokcsomó-duzzanat,
  • majd megjelennek a kiütések, hólyagok, ezek jellemzően az arcon, kézfejen és tenyéren, majd az egész testen.

Az országos tisztifőorvos elmondta azt is: általánosságban a majomhimlős beteg két héten belül, mindenfajta terápia nélkül magától felgyógyul. A feketehimlő elleni védőoltás beadásának időtartama limitált, tehát a bizonyítottan majomhimlős beteg szoros kontaktjának csak akkor ajánlott az oltás, ha a kontaktus óta nem telt el négy nap – írta meg az MTI.

A napokban sokak számára aggasztó tanulmány látta meg a napvilágot, miszerint egy betegség 26%-kal gyorsítja az agy normál öregedését.

Leadfotó: MTI/Mónus Márton

Oldalak

Video Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat
Egészség
Sztárok
Ma már egyáltalán nem számít furcsaságnak, ha valaki valaki őszintén vállalja, hogy nem vágyik családalapításra, s nincs ez másképp a legnagyobb sztárok világában sem.
Lifestyle
Egy szakítás mindig fájdalmas, ilyenkor hajlamosak vagyunk magunkba fordulni, és egyfolytában azon rágódni, hogy mit kellett volna másképp csinálnunk. Ugye tudod, hogy ez így nem mehet tovább?
Sztárok
Ha bőrápolásról van szó, Reese Witherspoon nem ismer tréfát: rendkívül komolyan veszi a reggeli és az esti rutinját, ennek köszönhetően pedig arca ma is éppoly ragyogó, mint fiatalabb korában.