Sosem látott mértékű drágulás jöhet a hazai éttermekben
Gendur András, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének gasztronómiai társelnöke szerint 30-50 százalékos fogyasztói áremelkedés várható a magyar vendéglátóiparban.
Megrengette a vendéglátóipart a járvány
Az egyre komolyabb munkaerőhiány, az egekig emelkedő bérek, valamint a szintén rendkívül magas energia- és nyersanyagköltségek rég nem látott válságba taszították a magyar vendéglátóipart.
A ötödik hullám tavaly november végén kezdődött el a szektor számára. A cégek szinte az összes évzáró rendezvényüket törölték, ezáltal jelentős bevételkiesést szenvedett el a szektor. A vírushelyzet előtti időszakban, ezek a rendezvények jelentették a tartalékot, az egyébként csekély forgalmú januárra és februárra, így több étterem enélkül a tartalék nélkül fordult rá 2022-re - nyilatkozta a Portfolio.hu-nak Gendur András, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének gasztronómiai társelnöke.
Semsei Rudolf, a VakVarjú Éttermek tulajdonos-ügyvezetője szintén arról tájékoztatta a portált, hogy az üzleti rendezvényeket már tavaly novemberben és decemberben sem bonyolították le, és ez a tendencia az omikron variáns által elindított ötödik hullám során is folytatódott. „Márciusra és áprilisra viszont már a cégek egyre több ajánlatot kérnek be, és nyárra rengeteg esküvő várható. Ezek a megkeresések pedig már nem úgy jönnek, hogy vis maior esetén hogyan lehet a rendezvényeket lemondani. Meg akarják tartani őket” - tette hozzá Semsei.