Recept

Így készítsd az oroszok töltött tésztáját – Pelmenyi autentikusan

Ha tésztaételekről van szó, legtöbbünknek rögtön Olaszország ugrik be, pedig érdemes másfele is kikacsintani. Az oroszok tésztaétele, a Pelmenyi más ízvilágot képvisel a már ismert mediterrán vonalhoz képest, egyszerre hordozza magában az új ízek izgalmát és az otthon melegének érzését.

Pelmenyi, ahogyan az oroszok készítik

Pelmenyi, az orosz töltött tésztaPelmenyi, az orosz töltött tészta

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1 tojás
  • 220 ml hideg víz (lehet szénsavas is)
  • 4 pohár liszt (a 220 ml-es pohárból, amivel a vizet mértük)
  • ½ kk só
  • 3-4 ek. olaj

A töltelékhez:

  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kb 1300 g darált hús (sertés, vagy vegyes)
  • ½ kk bors
  • 1,5 kk só
  • ½ kk 30%-os ecet

A főzéshez:

  • bors
  • leveskocka
  • babérlevél

A tálaláshoz:

tejföl

Elkészítés:

  1. A darált húst keverjük össze a felaprított hagymával, fokhagymával és az ecettel, ízesítsük sóval, borssal. Dolgozzuk alaposan össze, hogy egyneművé váljon. Fedjük le és tegyük félre.
  2. A tésztához a tojást keverjük össze a hideg vízzel és alaposan verjük fel. A lisztet szitáljuk le, sózzuk, majd a közepébe vájjunk egy gödröt – ebbe a gödörbe öntsünk a vízzel elkevert tojást és egészet keverjük jól össze.
  3. Az olajat fokozatosan, kanalanként adagoljuk a tésztához, minden alkalommal gyúrjuk jól össze.
  4. Ha a tészta elkészült (egy rugalmas állagú gombócot kell kapnunk), tekerjük celofánba és tegyük félre 40-60 percre. Figyeljünk, hogy a tésztát ne érje levegő (ne nyissunk közben ablakot), mert könnyen kiszárad.
  5. Ha letelt az idő, vágjunk le a tészta kb. ¼ részét és nyújtsuk ki. (A többit csomagoljuk vissza.) Szaggassunk a tésztából azonos méretű köröket és töltsük meg a húsos töltelékkel. Amint elkészült egy adag, azonnal tegyük fagyasztóba, csak ezután kezdjünk neki a tészta többi részének. Fontos, hogy a még meg nem főtt pelmenyit felhasználásig fagyasztva kell tárolni.
  6. Főzés előtt a pelmenyiket nem kell felolvasztani. 500 gramm tésztához forraljunk 3 liter vizet, ebbe mehet a leveskocka, só, bors és babérlevél. Magas hőfokon főzzük – ha a pelmenyik feljöttek a víz felszínére, utána további 4-5 percig főzzük.
  7. Szűrjük le, ízlés szerint tejföllel tálaljuk.
Forrás: parfeblog.wordpress.com
Fotó: 123rf.com

Oldalak

Video Nagy 2025-ös szerelmi horoszkóp
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
      Hirdetés
      Recept
      Fashion&Beauty
      Amal Clooney rálelt egy igazán divatos és könnyen kombinálható farmernadrágra, ami minden alkatú nőn jól mutat.
      Lifestyle
      Utazás
      Az egyik autóst azt sem érdekelte, hogy a rendőrök orra előtt szabálytalankodik. Ennek nemcsak pénzbüntetés a vége, hanem a jogosítványodat is bevonják egy időre.
      Lifestyle
      Mindenki imád chipset ropogtatni, és közben még lehet pénzt is tudsz keresni. Ehhez viszont az kell, hogy gyártási hibás legyen az egyik chipsdarab.
      Fashion&Beauty
      Meglepően sokoldalú és különböző stílusokba is könnyedén beilleszthető.
      Sztárok
      Szikora Róbert és a felesége nem szeretik a nagy felhajtást, inkább az élet apró örömeit élik meg.