Spenótos ricottás gőzgombóc

Egy finomság, amit egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnád.
Marton Andrienn, a Konyhatündér háziasszonya
Spenótos ricottás gőzgombóc
Hozzávalók:
- 1 csipet só
- 5 dkg vaj
- 150 ml tej
- 1 ek olaj
- 20 dkg liszt
- 1 ek cukor
- 2 dkg élesztő
- 1 db tojássárgája
Töltelék:
- 10 dkg túró
- 1 ek olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 20 dkg spenót (lehet fagyasztott)
Mártás:
- 3 dkg vaj
- 3 dl tej
- 1 ek liszt
- 10 dkg sajt
Egyéni hozzávalók:
- só
- bors
Elkészítés:
Tészta:
- Az élesztőt langyos tejbe, a cukorral felfuttatjuk.
- A lisztben elkeverjük a sót, a vajat, a tojássárgáját, és végül a felfuttatott élesztőt.
- 5-6 percig dagasztjuk, majd hagyjuk pihenni 30 percig meleg helyen.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk és egyenlő négyzetekre osztjuk.
- A négyzetek közepére halmozzuk a tölteléket, és négy sarkuknál fogva összezárjuk őket, és kis batyukat formázunk belőlük. Hagyjuk pihenne 15 percig.
- Vízgőz fölé helyezzük nagy lyukú fém szűrőben, amit kikenünk olajjal.
- Fedő alatt 10 percig gőzöljük a batyukat.
Töltelék:
- Olajon az apróra vágott fokhagymát megfuttatjuk, és hozzáadjuk a spenótot, sózzuk, borsozzuk és addig főzzük amíg a spenót össze nem esik.
- Amikor kihűlt hozzákeverjük a túrót.
Mártás:
- A vajból, a lisztből rántást készítünk, hozzáadjuk a tejet és csomómentesre keverjük.
- Lassú tűzön forraljuk, kevergetjük amíg be nem sűrűsödik.
- A végén belereszeljük a sajtot, sózzuk, borsozzuk.
Tipp: Hogy még szaftosabbá tedd a gőzgombócot, ne hagyd ki a sajtmártást sem a tetejéről