Egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnád: Íme a tökéletes kocsonya receptje
Ebben a hónapban kihagyhatatlan.
Hagyományos kocsonya
Hozzávalók:
- 1 kg kocsonyahús (csülök, disznófül, köröm)
- 80 dkg sovány sertéscomb
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 fej vöröshagyma
- babérlevél
- só, egész bors
Elkészítés:
A kocsonyahúst alaposan megtisztítjuk, ha szőr van rajta, lepörzsöljük, és forró vízzel leöblítjük. A színhúst nagyobb darabokra vágjuk, majd a kétféle húst egy nagyobb edénybe tesszük, és felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Miután felforrt, beledobjuk a megtisztított sárga- és fehérrépát, a babérleveleket, valamint a kétféle hagymát és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd addig főzzük, amíg a hús a csontról szinte már teljesen leválik. Amikor a kocsonya elkészült, a tetejére összegyűlt zsiradékot óvatosan leszedjük róla, tányérokba porciózzuk a kocsonyahúst és a combot (úgy, hogy minden tálba jusson mindegyikből), a húsokat leborítjuk a bőrdarabkákkal, répát teszünk melléjük és felöntjük a leszűrt lével. A kocsonyákat ezután hideg helyen hagyjuk kihűlni és megdermedni, ezután pedig már fogyaszthatjuk is – frissen sült fehér kenyérrel a legjobb!