Recept

Pisztáciakrémes szalagos fánk - Nem csak farsangra!

Egy különleges édesség a hideg, szürke tél elbúcsuztatására:

Marton Andrienn, a Konyhatündér háziasszonya

Blogomban megmutatom, hogyan lehet minőségi alapanyagokból, egyszerű és finom ételeket készíteni. Ötleteket adok, miképp őrizd meg családod vitalitását időtakarékosan és költséghatékonyan. Az Adri's Kitchen című gasztroműsor 4. évada minden vasárnap délelőtt a TV2 és FEM3 csatornákon.

Pisztáciakrémes szalagos fánk

Pisztáciakrémes szalagos fánk

Hozzávalók:

FÁNK TÉSZTA

  • 50 dkg Liszt
  • 250 ml Tej
  • 8 dkg Cukor
  • 2 dkg Élesztő
  • 7 dkg Vaj
  • 4 db Tojássárgája
  • 1 csipet Só
  • 1 ek Rum
  • 1 db Citrom reszelt héja

PISZTÁCIAKRÉM

  • 5 dl Tej
  • 1 csomag Fehércsokoládés puding
  • 100 g Cukor
  • 150 g Vaj
  • 200 g Pisztácia
  • 1 tk Vanília őrlemény

EGYÉNI HOZZÁVALÓK

  • Olaj (sütéshez)
  • Porcukor
  • Fahéj

Elkészítés:

FÁNK TÉSZTA

A tejet felmelegítjük, az élesztőt egy teáskanálnyi cukorral felfuttatjuk benne 15 perc alatt.

A felfuttatott élesztős tejet beleöntjük egy nagy tálba, hozzáadjuk a tojássárgáját, a reszelt citromhéjat, az olvasztott vajat és a rumot, összevegyítjük. Majd részletekben hozzászitáljuk a lisztet. Addig dagasztjuk, amíg hólyagos lesz.

Ezután folpackkal lefedjük és meleg helyre tesszük, 1 órán át kelesztjük.

A tésztát még egyszer átdagasztjuk, és egy belisztezett deszkán egy centi vastagra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát kör alakú fánkforma szaggatóval kiszaggatjuk.

A fánkokat meleg helyre tesszük, és addig hagyjuk állni, míg a kétszeresükre dagadnak.

Forró olajban, oldalanként 2-3 perc alatt aranybarnára sütjük őket.

Sütés után a fánkokat sütőrácson lecsepegtetjük, majd egy kicsit hagyjuk hűlni. Ezután megforgatjuk őket fahéjas porcukorban.

PISZTÁCIAKRÉM

A pisztáciát univerzális aprítóban finomra daráljuk.

A pudingport elkeverjük a cukorral és a tejjel. Sűrű pudingot főzünk belőle, ha besűrűsödött hozzákeverjük a vanília őrleményt.

A vajat habosra keverjük, majd ha kihűlt a puding, krém állagúra keverjük vele és az őrölt pisztáciával.

Nyomócsővel ellátott habzsákban töltjük és 30 percre hűtőbe tesszük.

Tálalás:

A fahájas porcukorba forgatott fánkokat a pisztáciakrémmel megtöltve tálaljuk.

Fotók: Komáromi Annamária

Még több recept Marton Adrienntől a következő oldalon!

Oldalak

Video Élénk színek, merész minták: Íme a 2025-ös divattrendek
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
      Hirdetés
      Recept
      Lifestyle
      A bolognai spagetti vitathatatlanul az egyik legnépszerűbb fogás a világon, ám a legtöbben valójában helytelen módon készítik.
      Fashion&Beauty
      Anne Hathawayt kiváló divatérzékkel áldotta meg a sors, amiről ő maga egyik legutóbbi nyilvános szereplésén ismét tanúbizonyságot tett – méghozzá egy igencsak egyedi nadrágban.
      Lifestyle
      Sztárok
      A hercegnének megvan a maga stílusa, és bizony ebbe nem fér bele sem anyósa, sem pedig a néhai királynő kedvenc divatszabálya.
      Egészség
      A magyarok főleg csak húsvétkor fogyasztják ezt a zöldséget, aztán háttérbe szorul, és elfelejtjük. Pedig a rák kialakulásának a kockázatát is jelentősen csökkenti.
      Utazás
      Sokan nem tudják, de a B kategória besorolásán belül van egy titokzatos kód. Akinél ez jelen van, azt csak ”fél” jogosítványnak szokták tartani.