Isteni thai édesség: Ragacsos rizs, édes mangóval
Még a télen elutaztunk a férjemmel Thaiföldre és amellett, hogy sokat kirándultunk, a kulináris élvezeteknek is szenteltünk időt. Sokat hallottam már ez előtt is a tradicionális thai ragacsos rizsről, így gondoltam mindenképpen kipróbálom. Szerencsére a bangkoki Nara étteremben volt is erre lehetőségem és egyből a szívem csücske lett ez a mennyei egzotikus finomság. Próbáljátok ki ti is!
Marton Andrienn, az Ízes élet háziasszonya
Blogomban és videóimban megmutatom, hogy miképp őrizd meg egészséged időtakarékosan és költséghatékonyan! Itt minden az egészséges egyensúly fenntartásáról szól. Hidd el, az eredmény önmagáért beszél majd. Remélem, velem tartasz!
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Ragacsos rizs, édes mangóval
Hozzávalók:
- 30 dkg apró szemű rizs
- 1 db érett mangó
- 3 dl sűrű kókusztej
- 3 ek forró víz
- 3 ek pálmacukor
- 1 ek szőlőmagolaj
Elkészítés:
- Egy éjszakán át állni hagyjuk a vízben áztatott rizst, majd felhasználás előtt lecsepegtetjük és alufóliával bélelt, dupla falú gőzölő edénybe tesszük.
- Az edényt nagyjából 1,5 cm magasan felöntjük vízzel és 30 percig gőzöljük a rizst. Ha megfőtt, akkor kikent formába nyomkodjuk, és kihűtjük.
- A pálmacukrot a forró vízben feloldjuk. Pár percig még kevergetjük, majd hozzáadjuk a kókusztejet is. Nem forraljuk már, csak felhevítjük.
- A ’’rizstortát’’ szeletekre vágjuk. A mangót meghámozzuk és vékonyan felszeleteljük.
- Tálaláskor a tányér aljára kenünk egy keveset a pálmacukros kókusztejből, majd rátesszük a rizs szeletet és a tetejét is alaposan megöntözzük a szirupos kókusztejjel. Végül mangó szeletekkel tálaljuk, hozzáadunk egy kevés szőlőmagolajat, amelytől fényes bevonatot kap.
Tipp: Kör alakú tortaformát szoktam használni, amibe a rizst beleteszem, majd lehűtöm.