Recept

Tények vs. tévhitek - Kőkemény igazság az alapanyagról, amit Te is minden nap használsz

A Tények vs. tévhitek sorozatomban olyan alapanyagokat mutatok be a konyhámban, amivel szinte minden nap találkozik mindenki, mégis vannak egészségesebb alternatíváik. Illetve a bennem felmerülő kérdésekre, megpróbálok válaszolni is, hátha hasznos lehet számotokra. Ezúttal a Himalája sót és a hagyományos asztali konyhasót vettem górcső alá.

Marton Andrienn, az Ízes élet háziasszonya

Blogomban és videóimban megmutatom, hogy miképp őrizd meg egészséged időtakarékosan és költséghatékonyan! Itt minden az egészséges egyensúly fenntartásáról szól. Hidd el, az eredmény önmagáért beszél majd. Remélem, velem tartasz!
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!

Himalája vs. asztali konyhasó - Te melyiket választanád?

Azt hiszen elmondhatom magamról, hogy az elmúlt 2 évben tudatosan életmódot váltottam, ami által olyan élelmiszerektől szabadultam meg, amit vagy nagyon szerettem, vagy csak megszokásból ettem. Egyik ilyen nagy kedvenc számomra a só. Legszívesebben az édes ételeket is megsóztam volna. Bevallom őszintén, a mai napig a kelleténél többször használom. Csak most már az asztali konyhasó jóval egészségesebb alternatíváját, a himalája sót.

Miért káros az asztali konyhasó?

Azért mert, nem csak sót tartalmaz, hanem egyéb, káros összetevőket is, mint például - kálium, csomósodás gátló, fehérítő. Készítése során keresztülmegy egy olyan tisztítási folyamaton, amely mélyen beleavatkozik az anyag szerkezetébe. A nátrium-kloridot fehérítik, hogy a vásárlók elvárásának megfelelően hófehér legyen. A konyhasó tehát egyáltalán nem tiszta só..-Tartósítószert és segédanyagokat is tartalmaz, például alumínium-hidroxidot, amely a megfelelő halmazállapotának megmaradásához kell. A szakemberek a konyhasóban található aluminium mennyiségét túl magasnak tartják, ugyanis igazolt módon lerakódhat, felhalmozódhat az agyban.

Himalája vs. asztali só

Miért jobb a Himalája só, mint az asztali konyhasó?

A Himalája só, mint ahogyan azt neve is mutatja, a Himalája sóbányáiból származik, helyben bányásszák, és a tudomány jelenleg az egyik legértékesebb olyan sófajtának tartja, amelyet természetesen bányásznak, kézzel nyernek ki a földből, és semmilyen utólagos ipari kezelésnek nem vetik alá. A Himalája só kapcsán fontos még, hogy mindenféle szennyeződéstől és vegyi anyagtól mentes, hiszen a Föld legmagasabb hegyének gyomrában termelődött az évszázadok és évezredek leforgása alatt.

Ugyanolyan az intenzitása a himalája sónak, mint a konyha sónak?!

Erőteljesebb és csípősbb só íze van a konyhasónak a Himalája sóhoz képest. Sokkal kevesebb elegendő belőle, mint a lágyabb ízvilágú Himalája sóból.

Himalája só

Miért kell a csipet só a süteményekbe?

Szeretnék elmesélni egy érdekes történetet nektek. Amikor Kaliforniában elkezdtem a Kulináris iskolába járni, első nap egy kis teszt alá vetett minket a séf oktatónk. Elkészített hagyományos teasüteményket. 4 sütit tett elém. Egyik só nélkül készült, a másik asztali konyhasóval, a harmadik Himalája sóval, a negyedik, pedig a sók királynőjének nevezett: Fleur de Sel-lel. Megkeverte előttem a sütiket és azt kérte, hogy találjam ki, melyikben- melyik sót tette. Meglepő módon, amelyikbe nem tett sót, abba váltig állítottam, hogy biztos van benne egy csipet, mert én érzem. Az asztali konyhasóval a sütemény íze harmonikusabb volt, klasszisokkal finomabb, mint só nélkül. A Himalája és a Fleur de Sel-lel, pedig ez a harmonikus ízvilág, egy lágysággal is párosult. Összehasonlíthatatlanul finomabbak voltak az ízek, mint a sima só esetében.

Ezzel csak azt szerettem volna elmondani, hogy nemcsak egészségünkre van hatással a só minősége, hanem ízlelő bimbóinkra is. Viszont azt figyelembe kell venni, hogy minél finomabb és egészségesebb egy só, annál drágább is.

Sós vagy édes? Vagy ilyen sorrendben? Kattints a következő oldalra és válassz kedvedre!

Fotók, lead: Marton Adrienn

Oldalak

Video Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
      Hirdetés
      Recept
      Home&Design
      Ne csak a konyhába vagy a gyomrod karbantartására használd a szódabikarbónát, hanem vesd be különböző hasznos dolgokra a kertben és az udvaron egyaránt: nem csupán a belső térben hívhatod ugyanis...
      Lifestyle
      A katolikus egyházfő nyolcvannyolc éves volt, és hosszas betegség után halt meg. Ferenc pápa már fel volt készülve a halálára.
      Lifestyle
      A TWN.hu cikke szerint a gondolatoknak nagyobb hatalmuk van, mint gondolnánk. Az intelligens emberek tudják ezt a legjobban - így nagyon odafigyelnek arra, hogy mi jár a fejükben.
      Sztárok
      Barbra Streisand és férje, James Brolin idestova 27 esztendeje élnek házasságban, ráadásul még mindig működik köztük a kémia – a színész nemrég megosztotta, milyen apró dolognak köszönhető ez.
      Egészség
      Geeta Yadav bőrgyógyász elárulta, mit eszik reggelire – akár az édeshez, akár a sóshoz legyen kedve –, aminek köszönhetően varázslatosan fiatal, rugalmas és gyönyörű az arcbőre. Érdemes megfogadni a...
      Lifestyle
      Nézzük, mely három csillagjegy előtt nyílik meg a sors új kapuja, és kik azok, akik előtt most valóban a döntéseik formálják a jövőt.