Tökéletes mézes krémes - Ez semmiképp nem maradhat ki az ünnepi repertoárból!
Hétvégén itt a karácsony, mi pedig lázasan készülünk az ezzel járó sütés-főzésre, intézzük a nagy bevásárlásokat, hiszen igyekszünk minél több különlegességgel meglepni szeretteinket. Épp ezért nem maradhat ki az ünnepi repertoárból az isteni mézes krémes sem, aminek már mutatjuk is a receptjét!
Hozzávalók
A mézes lapokhoz
- 45 dkg finomliszt
- 15 dkg porcukor
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 3 ek sertészsír
- 4 ek méz (olvasztott)
- 1 db tojás (villával felverve)
- 4 ek tej
A krémhez
- 5 dl tej
- 100 g búzadara
- 25 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 db tojássárgája
- 20 dkg sárgabaracklekvár
A csokimázhoz
- 20 dkg étcsokoládé
- 20 dkg vaj
Elkészítés
A tészta készítése
A mézes lapok hozzávalóiból félkemény tésztát gyúrunk, amit utána rúd formára sodrunk és elosztunk négyfelé. A részeket vastagon lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd egyenként megsütjük a lapokat, 200 fokra előmelegített sütőben, kb. 6 percig (a tepsit érdemes kikenni vékonyan margarinnal).
A krém készítése
Felforraljuk a tejet, lassan hozzáadjuk a grízt, ha megfőtt, akkor kevergetve hagyjuk kihűlni. Amikor már langyos, hozzáadjuk a tojássárgájával, vaníliás cukorral és cukorral habosra kevert margarint.
A csokimáz készítése
A csokoládét gőz felett megolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat és simára keverjük.
A süti összeállítása
A krémet elosztjuk kétfelé, az első lapra rákenjük felét, erre jön a második lap, majd ezt megkenjük lekvárral. Rátesszük a harmadik lapot, ezt szintén megkenjük a maradék krémmel, a tetejére jöhet a negyedik lap és a csokimáz.
Minél több, annál jobb! Még két karácsonyi édesség receptért kattints a következő oldalra!