Aranygaluska vaníliasodóval - A legjobb recept, amiben még soha nem csalódtam
Gyerekkorom óta nagyon szeretem a dédi mamám ételeit, mert a tökéletes alapanyagokon kívül tapasztalatát és szeretetét is hozzáadja a finomabbnál finomabb fogásokhoz. Akármikor meglátogatom őt, mindig a kedvemben jár, így általában aranygaluskát készít, mert tudja, hogy ez a nagy kedvencem. A receptet most elhoztam Neked is, gyere, készítsük el együtt!
Hozzávalók
A tésztához
- 50 dkg finomliszt
- 2 dkg friss élesztő
- 7 dkg vaj
- 3 dl tej
- 1 púpozott evőkanál cukor
- 2 db tojássárgája
- 1 evőkanál vaj (a forma kikenéséhez)
A diós szóráshoz
- 30 dkg darált dió
- 15 dkg cukor (változhat ízlés szerint)
- 10 dkg vaj
A vaníliasodóhoz
- 7 dl tej
- 4 db tojássárgája
- 1 db vanília (kikapart magja)
- 6 dkg cukor
- 1 púpozott evőkanál finomliszt
Elkészítés
A lisztet beleszitáljuk egy tálba, közben a tejet meglangyosítjuk, majd a belemorzsolt élesztővel, cukorral felfuttatjuk. Megolvasztjuk a vajat, a tojássárgákkal és a felfuttatott élesztővel együtt hozzáadjuk a liszthez, majd az egészet összegyúrjuk. A tetejére lisztet szórunk, letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük. Ezt követően ujjnyi vastag tésztát nyújtunk, és kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Előveszünk egy tortaformát, vastagon kivajazzuk. Elkészítjük a szórást, összekeverjük a diót és a cukrot, közben megolvasztjuk a vajat, beleforgatjuk a pogácsákat és meghempergetjük őket a diós-cukros keverékben. Ezt követően felsorakoztatjuk őket a formában és mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe, kb. 30-35 percre (letakarva, a dió könnyen odakaphat).
Amíg sül a galuskánk, készítsük el a sodót!
A tejet felforraljuk a vanília kikapart magjával, közben veszünk egy edényt és kikeverjük a tojássárgákat a cukorral és a liszttel. A vaníliás tejet fokozatosan a keverékhez adva, alacsony lángon sűrűre főzzük, de ne legyen puding állaga! Ha elkészül az aranygaluska, megvárjuk, hogy kicsit kihűljön, széttépkedjük és leöntjük a sodóval.
Jó étvágyat!
Még két szuperédes receptért kattints a következő oldalra!