Almavirág-torta: Gyönyörű és nagyon finom!

Vacsoravendégeket vártunk a hétvégén és szerettem volna valami szezonális és különleges édességgel meglepni őket, így jött az ötlet, hogy elkészítem az almavirág tortámat. Ez egy vaníliás, pekándiós, almás csodasütemény, aminek az íze mellett a külseje is igazán megkapó, hiszen az egész úgy néz ki, mint egy óriási rózsa. Az elkészítése csak egy kicsi kézügyességet igényel, meg persze egy kis türelmet, de megéri. Nekem sikerült a vendégeimet levenni a lábukról, remélem Ti is elkápráztatjátok ezzel a finom desszerttel a családot, barátokat!
Marton Andrienn, az Ízes élet háziasszonya
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Almavirág torta
A tészta hozzávalói:
- 250 g liszt
- 130 g vaj
- 100 g porcukor
- 60 g pekándió
- 1 tojás
- kevés hidegvíz
A krém hozzávalói:
- 200 ml tej
- 4 tojássárgája
- 3 ek. porcukor
- 2 ek. kukoricakeményítő
- 100 ml tejszín
- vanília
Az almavirág hozzávalói:
- 4-5 db piros alma ( nem kásás, hanem friss)
- 200 ml friss narancslé
- kb. 100 g cukor
- 110 g olvasztott vaj
+ lekvár a tészta aljára. (Javaslat: baracklekvár)
A tészta elkészítése:
- Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
- A lisztbe keverjük bele a hideg vajat kézzel, amíg zsemlemorzsa-szerű állagot nem kapunk. Adjuk hozzá a pekándiót és a cukrot, jól keverjük el, majd tegyünk bele egy csipet sót is. Adjuk hozzá a tojást és ezt is jól keverjük el. Ha még nem áll össze a tészta, akkor apránként adjunk hozzá vizet. A massza, az állagát tekintve ne legyen se száraz, se túl nedves. Tegyük be a hűtőbe 30 percre pihentetni.
- Két fólia között nyújtsuk vékonyra a tésztát, majd vegyük le a felső réteg fóliát és fordítsuk bele a tésztát a tálba. Jól nyomjuk bele, hogy ne legyenek légbuborékok. Szedjük le a fóliát és a felesleges tésztát a tál széléről. Tegyünk rá sütőpapírt, majd bab vagy lencse nehezéket az elősütés alatt, azért, hogy a tészta ne emelkedjen fel.
- Egy villával szurkáljuk meg a tészta alját. Kb. 15 percig süssük arany színűre.
A krém elkészítése:
- Egy fazékban keverjük össze a tojássárgáját a cukorral teljesen simára. Adjuk hozzá a kukoricakeményítőt és egy kis tejet és keverjük simára. Adjuk hozzá a maradék tejet és keverjük át.
- Főzzük meg a krémet folyamatos kevergetés mellett. Amikor kezd megkeményedni, még 1 percig főzzük, hogy biztosan megfőjön a kukoricaliszt is. Kapcsoljuk le a főzőlapot és adjuk hozzá a tejszínt. Keverjük át és tegyük félre.
Az almavirágok elkészítése:
Keverjük össze egy tálban az olvasztott vajat, a narancslevet és a cukrot. Lehet meleg a keverék, de forró nem. A vékony szeletekre vágott (szobahőmérsékletű) almát tegyük bele a keverékbe és hagyjuk benne kb. 10 percig, amíg a szeletek megpuhulnak.
A torta összeállítása:
Az elkészült tésztát kenjük be először lekvárral, majd öntsük bele az összes főzőkrémet. Az almaszeleteket tekerjük egymásra, vágjuk le az alját, hogy egyenes legyen és nyomjuk bele a krémbe. Még 30 percig 175 fokon süssük.