Húsgombócok kókuszos curry-mártásban - A családom odáig volt érte!
Hétvégén valami fűszeres és különleges ételre vágyott a család, ezért húsgolyókat készítettem nekik egy kókuszos-currys mártásban. Először arra gondoltam, hogy a húst összekeverem az ananásszal és úgy sütöm ki, de időközben teljesen megfeledkeztem erről, így az ananász végül a mártásba került. Milyen jó is, hogy így alakult, hiszen a curry, a kókusztej és ennek az édes, trópusi gyümölcsnek a hármasa tökéletes ízvilágot adott az egész ételnek. Egy kis korianderes barna rizzsel tálaltam, az egész család odáig volt érte.
Marton Andrienn, az Ízes élet háziasszonya
Blogomban és videóimban megmutatom, hogy miképp őrizd meg egészséged időtakarékosan és költséghatékonyan! Itt minden az egészséges egyensúly fenntartásáról szól. Hidd el, az eredmény önmagáért beszél majd. Remélem, velem tartasz!
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Húsgombócok kókuszos curry mártásban korianderes barna rizzsel
Hozzávalók
Húsgolyóhoz
- 500 gr pulyka darált hús
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 2 szál újhagyma
- 1 ek szójaszósz
- 1 ek szezámolaj
- 4 ek zsemlemorzsa
- 2 centi gyömbér
- só, bors
Mártáshoz
- 400 gr kókusztej
- 2 tk curry paszta
- 10 dkg apró kockára vágott ananász
Rizshez
- 200 gr előgőzölt barna rizs
- friss koriander
Elkészítés
1. Egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat, majd az apróra vágott fokhagymát és az újhagyma fehér részét pároljuk üvegesre benne.
2. A darált húst keverjük össze tojással, szójaszósszal, szezámolajjal, zsemlemorzsával, reszelt gyömbérrel és végül adjuk hozzá a párolt hagymákat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Formáljunk belőlük kis gombócokat és tegyük őket egy sütőtálba.
3. Egy serpenyőben, egy kevés olívaolajon pirítsuk le a curry pasztát, amíg elkezdjük érezni az illatát. Kb 2-3 perc. Tegyük egy tálba és öntsük hozzá a kókusztejet. Egy botmixerrel keverjük el a tejben a curry-t. Adjuk hozzá az ananász kockákat. Az így kapott mártást öntsük rá a húsgolyókra.
4. 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig süssük.
5. Ez idő alatt készítsük el a rizst. Az előgőzölt barna rizst többször öblítsük át, majd 2,5 szeres mennyiségű sós vízben lefedve főzzük, alacsony lángon a csomagoláson előírt ideig. A kész rizst keverjük össze durvára vágott koriander levelekkel.
Megjegyzés:
A húsgombócoknál figyeljünk arra, hogy a szójaszósz már önmagában elég sós, így óvatosan adjunk hozzá sót.