Céklás humusz friss zöldségekkel - Alakbarát ropogtatnivaló a filmnézős estékre
Céklás humusz friss zöldségekkel. Egészséges, nagyon laktató, mégsem hizlal. Tökéletes vendégváró falatok, amellett, hogy már a színei miatt önmagába "felöltözteti az asztalt".
Marton Andrienn - ételstylist, receptíró
Blogomban és videóimban megmutatom, hogy miképp őrizd meg egészséged időtakarékosan és költséghatékonyan! Itt minden az egészséges egyensúly fenntartásáról szól. Hidd el, az eredmény önmagáért beszél majd. Remélem, velem tartasz!
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Céklás humusz friss zöldségekkel
Elkészítés: 15 perc
Előkészítés: 1,5 óra
Mennyiség: 4-5 főre
Hozzávalók:
- 2 db közepes méretű cékla
- 1 db konzerv csicseriborsó
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 ek. Pödör Pisztácia olaj
- 1 db vöröshagyma
- 1 ek. citromlé
- só, bors ízlés szerint
- 5 db sárgarépa
- 15 szál zöld spárga
- 1 db kígyóuborka
Elkészítés
A céklákat becsomagoljuk alufóliába, úgy, hogy előtte olíva olajjal, sóval, borssal bedörzsöljük. Sütőben, 250 fokon 1,5 óráig sütjük. A héját letisztítjuk róla, majd kockákra vágjuk.
Egy edénybe beleöntjük a csicseriborsó konzerv tartalmát és hozzáadjuk a gerezd pucolt fokhagymát és a pucolt vöröshagymát. Lassú tűzön forraljuk még 1 órán keresztül.
Amikor kész, a folyadékon kívül az edény tartalmát a turmixgépbe tesszük, amihez hozzáadjuk még a kocákra vágott sült céklát, a Pödör Pisztácia olajat és a citromlevet. Krémes állagúra pépesítjük. Ha nincs elég folyadék ahhoz, hogy a turmixgép alaposan szét tudja vágni a csicseriborsó keveréket, akkor öntsünk hozzá még az megmaradt léből. Ha a kívánt állagot elértük, akkor sóval, borssal ízesítjük.
Eközben előkészítjük a zöldségeket. Az uborkát megmossuk és szeleteket vágunk belőle, a répát megpucoljuk. A spárgát és a répát, forró, lobogó, sós vízbe tesszük 2 percig, majd utána áthelyezzük egy hidegvízzel teli tálba, amit teleteszünk jégkockákkal.
A zöldségeknél először a forralásnak, majd a jegesvízbe való merítésnek azért van jelentősége, mert a zöldségek így ugyanolyan roppanósak maradnak, de kicsit puhábbak, míg a színük sokkal élénkebb lesz, mint nyersen.