Húsvéti nyuszis kalács házilag - Nem csak a gyerekek fogják imádni
Ha a húsvétra valami különleges édességgel szeretnél készülni, aminek a gyerekek is örülni fognak, akkor olvasd el receptünket, hátha ihletet kapsz!
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 42 g élesztő
- 6 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 2 dl tej
- 2 dkg mazsola (elhagyható)
- 1 tojás + 1 tojássárgája
- 1 ek margarin
- csipet só
Elkészítés
Egy gyúródeszkára öntsük ki a lisztet, a közepébe tegyük a tojást, 5 dkg cukrot és egy csipet sót. Az élesztőt futtassuk fel fél dl tejjel és 1 dkg cukorral, majd adjuk hozzá a maradék tejet és a megolvasztott vajat. Az egészet adjuk a liszthez és gyúrjunk belőle tésztát. 40 percig kelesszük, gyúrjuk át újra és még 15 percig pihentessük. Ezt követően formázzunk belőle rudat, és osszuk el 8 egyenlő részre. Ezekből formázzunk gombócokat, amelybe aztán egy kés segítségével vágjunk füleket, és készítsünk apró lyukakat a nyulak szemének. Ha kedvünk tartja, a szemekbe tehetünk egy-egy mazsolát is. Az így kapott nyulakat helyezzük margarinnal kikent tepsibe. Pihentessük 10 percig, közben a tojássárgáját keverjük el 1 evőkanál tejjel és ezzel kenjük át a nyulakat. 200 fokos sütőben süssük készre.