Csupán néhány egyszerű szabályt kell betartanod - Így nem fogsz hízni az ünnepi süteményektől
Ha nem akarsz lemondani az ünnepi ízletes és édes falatokról, ám hízni sem szeretnél (annyit), ráadásul úgy varázsolnál egészségesebb sütiket a családi asztalra, hogy a többiek ne húzzák a szájukat, íme, egy kis segítség!
Egészséges nasik
Nincs is jobb az év végi élvezeteknél, amikor mindenhol forralt bor, forró csoki, kürtős kalács, fahéjas mandula, mézeskalács, bejgli és szaloncukor illata száll. Ugye most össze is futott a nyál a szádban? Csak ne lennének ilyen hizlalóak ezek az édességek! Ha szeretnéd alakbarátabbá varázsolni az ünnepi nasikat magadnak és persze a családnak, ráadásul mindezt rosszallás nélkül, akkor adunk néhány tippet.
Milyen lisztet használj?
Igen, valószínűleg már Te is tudod, hogy teljes kiőrlésűt lenne érdemes választani, de sajnos nem minden étel készíthető el vele megfelelően, vagy némi utóíz nélkül. Érdemes tehát keverni a sima liszttel, már így is egy kicsit hasznosabb irányba módosítottál az ételen. A teljes kiőrlésű liszt egyébként azért jobb, mert lassabban szívódik fel, lassabban adagolja a cukrot a szervezetednek (hiszen a szénhidrát cukorrá bomolva ad energiát szervezetednek), és ezért nem energiahullámvasút lesz az étkezés után, hanem folyamatos energiaszint. De próbáld ki nyugodtan a rozslisztet, illetve a rizslisztet is, hidd el, új szintre emelheted a sütést!
Zabosíts!
A sütikhez ajánlom továbbá a zablisztet (nyugodtan vegyél zabot a boltban és daráld le), ami nem csak a szervezeted számára teszi egészségesebbé a nasit (hasonló okokból, mint a teljes kiőrlésű lisztnél), hanem a sütemény íze és állaga is rusztikusabb lehet, ami jól mutat az ünnepi tálaláskor. Továbbá a bélrendszernek is jót tesz egy kis rost a nagy ünnepi zabáláskor. Arra figyelj csak, hogy több vizet szív fel, vagyis több folyadék kell majd a süti készítéséhez. Nyugodtan tegyél bele egy kis zabkorpát is, hiszen magas rosttartalma miatt tisztítja a bélbojhokat és gátolja a zsírok és szénhidrátok felszívódását, csökkenti a koleszterinszintet. Csillapítja az éhségérzetet, mert a gyomorba jutva többszörösére duzzad és így nem hagyja, hogy olyan sokat tudj enni.