Ez a világ legveszélyesebb itala? - Szalmonellát, tuberkolózist is okozhat
A pasztörizálatlan tejnek sok rajongója van, hiszen állítólag krémesebb, kevésbé zsíros, édesebb, ráadásul több egészségügyi problémára is megoldást nyújt, mint a pasztörizált változat. Szakértők szerint azonban az egyik legveszélyesebb italról van szó, hiszen remek táptalaja a listeria monocytogenes és az E.coli baktériumnak, valamint a szalmonellának és a tuberkolózis kórokozójának.
Szakértők szerint halált is okozhat
Rengeteg filmben láttuk már, hogy a vidéki gyerekek nagyot kortyolnak a frissen fejt tejből, és hatalmas, „tejbajuszos” mosoly ül ki az arcukra, miután lenyelték a finomságot. Nos, a szakértőknek biztosan nem tetszene egy ilyen jelenet, hiszen a DailyMail szerint számos olyan kórokozóra, méreganyagra hívják fel a figyelmet, amik a pasztörizálatlan tejben találhatóak, és amik akár halált is okozhatnak.
Kiderült, hogy gyakori a szalmonella, a campylobacter, a listeria és egy veszélyes típusú E.coli is abban a tejben, amit „nyersen”, mindenféle kezelés nélkül töltenek az üvegekbe. Ezek a baktériumok olyan ételfertőzést okozhatnak, amelynek eredménye a hasmenés, a hányás, a görcsölés, a láz, továbbá – súlyos esetben – a veseműködés teljes leállása.
A pasztörizálatlan tej veszélyeit sok országban komolyan veszik: Angliában, Wales-ben, Skóciában, Ausztráliában, és az USA államainak felében teljesen betiltották az árusítását.