Diós és mákos bejgli
A karácsony bejglin nélkül elképzelhetetlen! Az ünnepi asztalon mindenki először ezt a mennyei finom süteményt keresi.
Hozzávalók
A tésztához
- 1,5 dl tej
- 10 dkg cukor
- 5 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- 15 dkg vaj + a tepsi kikenéséhez
- 2 tojás +1 a tészta megkenéséhez
- 1 citrom reszelt héja
A mák töltelékhez
- 15 dkg darált mák
- 10 dkg cukor
- 2,5 dl tej
- 2,5 dl tejszín
- 5 dkg búzadara
A dió töltelékhez
- 60 dkg darált dió
- 45 dkg porcukor
- ½ dl rum
- 3 evőkanál mazsola
Elkészítés
A tészta elkészítéséhez langyosítsd meg a tej felét, adj hozzá egy kevés cukrot, és tördeld bele az élesztőt. A lisztet egy nagy tálban keverd el a cukorral, egy csipet sóval, a tej másik felével, a tojással és a vajjal. Végül dolgozd hozzá az élesztős tejet is. Fél órán keresztül keleszd letakarva, meleg helyen. Fél óra elteltével add hozzá a citromot, majd keverd erősen addig, amíg a tészta fényes és levegős nem lesz. Ezután újabb fél óra kelesztés következik.
Ha már szépen feljött, nyújtsd egy centi vastagra, kend meg a kihűlt töltelékkel - ha a töltelék meleg, a bejgli sütés közben kireped, és nem lehet szépen szeletelni -, majd óvatosan tekerd fel. A kivajazott tepsiben még utoljára hagyd fél órát pihenni, majd kend meg a felvert tojással, hogy majd szép aranysárga legyen, majd szurkáld meg villával. 200 fokon egy óra alatt gyönyörűen megsül.
A mákos töltelékhez egy mélytányérban keverd el a mákot a tejszínnel és a tejjel, majd az egészet forrald össze. Ezután adj hozzá annyi grízt, hogy a massza összeálljon, de még kenhető maradjon. Ízesítheted citromlével, de tehetsz bele mazsolát is.
A diós töltelékhez a cukrot főzd fel egy kevés vízben, majd add hozzá a diót, illetve az ízesítőket. A rumot a végén keverd bele. Hagyd kihűlni, mielőtt a tésztába tekered.
Ezt is ajánljuk: Gundel palacsinta - Katt ide!
Fotó: hotelkonferencia.hu