Lencseleves - Zöldséges finomság
A lencsét nem csak újévkor fogyasztjuk szívesen, hiszen nagyon egészséges és tápláló ételeket lehet belőle készíteni.
Hozzávalók
- 160 g lencse
- 2 babérlevél
- 50 g vöröshagyma
- Mogyorónyi friss gyömbér
- 2 ek hidegen sajtolt napraforgóolaj
- 200 g sárgarépa
- 100 g póréhagyma
- Só
- Tört színes bors
- 1 mk kakukkfű
- 1 citrom
- 1 gerezd fokhagyma
- 1400 ml zöldségalaplé vagy víz
- 150 ml tejszín
Elkészítés
A hagymás, babéros, gyömbéres vízben 25-30 perc alatt főzzük elő a lencsét. Hámozzuk, meg a répát vágjuk kis kockákra, majd dinszteljük meg olajon kb. 10 percig. Tegyük bele a gyömbért, a fokhagymát és a póréhagymát is. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, adjuk hozzá babérlevelet, a kakukkfüvet és a jól leszűrt lencsét. Öntsük fel az alaplével vagy vízzel és forraljuk fel. Tegyük alacsony lángra és adagoljuk hozzá a tejszínt. Frissen facsart citromlével ízesítsük.
Melegen tálaljuk.